‘De jeugd bij de bevrijdingsherdenking betrekken’

Foto: Graaf Huyn College

De jeugd bewust maken van de geschiedenis en vooral die in en van hun eigen omgeving: dat is een uitdaging die overal speelt.

De gebeurtenissen van 75 jaar geleden vormen deze maand een uitstekende gelegenheid om de jeugd bij de bevrijdingsherdenking in deze regio te betrekken.

Daarom hebben het Graaf Huyn College en de Heemkundevereniging in Geleen de handen ineengeslagen.

In de bevrijdingsweek vinden er op en rond de school een groot aantal activiteiten plaats met als thema bevrijding en vrijheid. Om dat beter te kunnen begrijpen wordt het lesprogramma afgestemd op de Limburgse geschiedenis en vooral die van de Tweede Wereldoorlog, en dat is uniek te noemen.

Er worden speciale lessen en lezingen gegeven en de dag van de bevrijding van de Westelijke Mijnstreek (18 september) staat helemaal in het teken hiervan. Rond het schoolgebouw worden militaire voertuigen opgesteld, de leerlingen bezoeken exposities in Beek en bij de Heemkundevereniging of bekijken de film Riphagen in Foroxity.

In de avonduren is er bij de Heemkundevereniging een powerpointpresentatie over inval, bezetting, bombardement en bevrijding van Geleen.

Gouverneur Theo Bovens komt op bezoek en er is een oorlogskrant

Bovendien zullen gouverneur Theo Bovens en Leon Verdonschot een groot deel van de leerlingen toespreken over de betekenis van vrijheid. Verder is er een speciale bevrijdingskrant verschenen. Daarin staan onder meer verhalen van getuigen van de oorlog en de bevrijding, die tijdens interviews zijn opgetekend door de leerlingen van het Graaf Huyn College.

Als sluitstuk vindt op de vrijdagavond voor de leerlingen een speciale uitvoering van Gelaen in de sjtruim van de tied plaats. Daaraan is voor de leerlingen een opdracht verbonden in het kader van Culturele Vorming en Kunst.

Reacties