Proeven van het werk van Ionesco met het Limburgs Toneel Sittard

Engelenkampstraat 25, Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Eugène Ionesco (1909-1994) was een Frans toneelschrijver van Roemeense afkomst. Hij staat bekend als een belangrijke figuur in het absurdistische theater: een toneelgenre dat de nadruk legt op de vreemde, onlogische kantjes van het leven.

Ionesco wilde met zijn absurde toneelstukken aantonen dat mensen elkaar nooit echt kunnen begrijpen en dat de dood de mens steeds boven het hoofd hangt. Gelukkig is zijn werk ook erg grappig, en daarom zeer geschikt voor een avond boeiend en vermakelijk toneel.

Het Limburgs Toneel Sittard speelt kleine stukjes oftewel ‘Amuses’ van Ionesco, zodat het publiek als het ware kan proeven van een deel van het werk van deze schrijver.

Samen met de regisseur zijn de spelers de vloer op gegaan om te onderzoeken wat de teksten met hen doen en op welke manier ze te spelen zijn. Het resultaat is te zien in een grote kijk – speel – doos. De ingehuurde Funky verhuisfirma ‘Bobby Watson’ is verantwoordelijk voor de changementen.

De Amuses die worden opgevoerd zijn:

 1. Bitter tragische Amuse: De Koning sterft
  In een gekrompen, afbrokkelend kasteel woont de broze, wereldvreemde, Koning Berenger met zijn twee Koninginnen en een enkel personeelslid. De Koning heeft zijn koninkrijk verwaarloosd en dat zorgt voor grote irritatie bij Koningin Marguerite en onmacht bij het personeel. Koningin Marie daarentegen is blind van liefde en neemt alle misère met een korreltje zout. De Koning heeft zin in de dag… tot hij te horen krijgt dat hij vandaag zal sterven!
 2. Verrassend zoete amuse: Mr. & Mrs. Martin, personages uit De Kale zangeres
  Tijdens de lunch-break in de kleine kantine van de firma B. Watson zijn de Watsons plotseling getuigen van een hele merkwaardige ontmoeting tussen een man en een vrouw… Liefde is … elkaar niet uit het oog verliezen.
 3. Spannende amuse: De les
  Een klein verhaaltje van een eigenaardige oud professor die in een klein Frans dorpje in een eenvoudig klein huisje. De professor geeft uitsluitend nog bijles aan studenten. De les begint met de komst van een studente, een eenvoudige 1+1=2 les verandert in een absurde nachtmerrie. De trouwe huismeid kan het niet meer aan! Wanneer stopt deze nachtmerrie?!
 4. Gegaard duo dessert amuse: Mr. & Mrs. Smith, personages uit De Kale zangeres
  Op een willekeurige dag kijken we naar binnen in een willekeurig klein Engels Huisje van de keurige koddige sjieke Engelse Mr. & Mrs. Smith. Welke gesprekken voer je als je al meer dan 25 jaar samen bent … is dat heerlijke gesprekstof of moet het gesprek juist afgestoft worden? … En ze leefden nog lang en gelukkig!”

Speeldata en -tijden (klik op een dag om kaarten voor die voorstelling te boeken): zaterdag 21 september 20:00 uur, zondag 22 september 14:30 uur, woensdag 25 september 20:00 uur, vrijdag 27 september 20:00 uur, zaterdag 28 september 20:00 uur en zondag 29 september 14:30 uur. De avondvoorstellingen beginnen om 20:00 uur en matineevoorstellingen om 14:30 uur. Het stuk wordt gespeeld in Land van Gulick, Engelenkampstraat 25 in Sittard.

De regie van Amuses Ionesco is in handen van Hanneke Jonkers, het spel wordt gespeeld door Math van Horen, Irene Janissen, Henny van Oers, Monique van Rooij, Marion Barten, Xavier de Bruijn, Marian Dieteren en Britt Jamar.

'

Reacties

article
171263
Eugène Ionesco (1909-1994) was een Frans toneelschrijver van Roemeense afkomst. Hij staat bekend als een
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190911/proeven-van-het-werk-van-ionesco-met-het-limburgs-toneel-sittard/
2019-09-11T21:16:35+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/10/23172919/engelenkampstraat-25-voormalige-mavo-land-van-gulick1.jpg
Amuses van Ionesco
Nieuws