KOOS – van laaggeletterde tot schrijver

Foto: Bfor Books

Vandaag, midden in De Week van de Alfabetisering, verschijnt bij Uitgeverij B for Books de titel KOOS, van laaggeletterde tot schrijver geschreven door Koos Vervoort.

Koos was veertig jaar lang laaggeletterd en had de moed én het doorzettingsvermogen om zijn gebruik van de Nederlandse taal te verbeteren. Met het geluk dat hij na de zoveelste poging daartoe mensen trof die hem met hart en ziel en bovenal met geduld wilden helpen.

Omdat er in Nederland meer dan 1,3 miljoen mensen laaggeletterd zijn, gaat B for Books (ook uitgever van de leesbevorderingsserie Literaire Juweeltjes) zich de komende jaren inzetten om dit aantal te verlagen.

Koos Vervoort hield zelfs voor zijn eigen vrouw verborgen dat hij laaggeletterd was. Zij stelde hem voor het blok: of naar school of we gaan niet verder. De keuze was moeilijk want van kinds af aan liep Koos steeds tegen muren aan als hij zijn Nederlands wilde verbeteren. Het arbeidsbureau, leraren, mensen in GGZ-instellingen… ze bestempelden hem als hopeloos of er was geen geld om hem lang te begeleiden. Ondanks alle ‘tegenwerkingen’ bleef hij doorzetten en met de zachte hand van Edith in de rug, begon hij via het ROC Zadkine Schiedam aan het verbeteren van zijn Nederlands. Daar zaten mensen met geduld en geloof in Koos. Dankzij hen en dankzij Caroline van Wijk (van Cline Communicatie), die hem hielp met bloggen. Uit zijn blogs werd zijn boek geboren.

Tal van bekende Nederlandse auteurs uit de serie Literaire Juweeltjes zullen Koos ondersteunen met zijn boek, om zo ook aandacht te vragen voor het probleem van laaggeletterdheid.

  • Prinses Laurentien over Koos: Voor mij is er maar één Koos. Zijn eerlijkheid raakt me. Zijn gedrevenheid inspireert me. (…) Koos begon met blogs. Nu is het een boek.
  • Joris Luyendijk over Koos: Koos is nou wat je noemt een held, namelijk iemand die de moeilijkste strijd aanging van allemaal: die met jezelf.
  • Ronald Giphart over Koos: Ha Koos, wat ongelooflijk goed dat jij een boek hebt geschreven, collega!

Koos Vervoort (1959) is als taalambassadeur verbonden aan de Stichting Lezen & Schrijven. Hij begon vier jaar geleden met bloggen en nu is er een boek!

Bibliografische gegevens
Koos Vervoort – KOOS, van laaggeletterde tot schrijver
Isbn: 9789085166467 / Verkoopprijs: € 18,95
Omvang: 296 bladzijden, paperback
Nur 610 – Taal en cultuur algemeen
Uitgeverij B for Books B.V. – Maartensdijk

Reacties

0