Lezing ‘Bevrijders en Beschermers’ bij Gilde de Graven

Foto: Beeldcitaat Google

Op 24 september plaatst Ivo van de Wijdeven met zijn lezing ‘Bevrijders en Beschermers’ de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa in historisch perspectief.

Sinds de Tweede Wereldoorlog kennen we de Amerikanen in Nederland als bevrijders en beschermers.

75 jaar geleden luidden parachutisten van de Amerikaanse 101 ͤ Airborne Division de bevrijding in, toen zij als eerste voet op Nederlandse bodem zetten tijdens de Operatie Market Garden.

Tijdens de Koude Oorlog rolden Amerikaanse tanks over Nederlandse wegen tijdens grootschalige oefeningen. De Amerikanen bleven in de NAVO ook na de Tweede Wereldoorlog garant staan voor onze vrijheid.

Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op stabiele bondgenoten aan de andere kant van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Maar met de Amerikaanse president Trump in het Witte Huis en de aanstaande Brexit keren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich steeds verder af van het continent. Terugkijkend op de geschiedenis is het niet de eerste keer dat ze dit doen.

Maar de cruciale vraag is: kan de Europese Unie nu wel zonder hen? De vraag voor ons is: moeten we ons daar zorgen over maken?

Om een antwoord te vinden op die vraag neemt historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven ons mee naar de historische beweegredenen achter de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa en Nederland. Zo wordt duidelijk wat Trumps kritiek op de NAVO betekent en wat we daar in Europa mee moeten doen.

U kunt deze lezing op dinsdag 24 september van 15:00-17:00 uur bijwonen bij Gide de Graven in ’t Trefpunt aan de Pancratiusstraat 24 in Munstergeleen. De entree bedraagt 5 euro per persoon, inclusief een consumptie.

Om de lezing te kunnen bijwonen dient u zich vóór vrijdag 20 september 12:00 uur te hebben aangemeld via de website van Gilde de Graven. Kies in het inschrijfformulier onder activiteit voor Lezing Bevrijders en Beschermers 24 september 2019.

Cookieinstellingen