Eindelijk!

Foto: De Speurder

Driekwart eeuw geleden werd Sittard-Geleen bevrijd van de Duitse bezetters.

Tijdens de gevechten op maandag 18 september lag vooral de wijk Ophoven stevig onder vuur, maar rond 18:00 uur was de stad zo goed als vrij van Duitsers, zo meldt weekblad De Speurder in haar eerste naoorlogse editie op 23 september 1944.

Zo goed als, want op woensdag 19 september nestelden zich nog Duitsers op de Rijksweg Zuid en de Gulycksestraat. Tegen 12:00 uur waren ze onschadelijk gemaakt. Rond 16:00 uur werd Martin Coenders opnieuw geïnstalleerd in zijn ambt als burgemeester. NSB’er en oorlogsburgemeester van Sittard Marius Welters was er op 16 september al tussenuitgeknepen.

Op 19 september werden de Duitse grensplaatsen Tudderen, Millen en Wehr door de bevrijders bezet. Daarna stagneerde het front ten noorden van Sittard. Susteren moest nog tot 17 januari 1945 wachten voordat het werd bevrijd en kwam zwaar gehavend uit de strijd.

Na vier jaren niet te zijn verschenen kwam op 23 september 1944 de eerste naoorlogse editie van weekblad De Speurder uit. Die kunt u hieronder nog eens helemaal nalezen. Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.

Cookieinstellingen