Nog meer vragen over onkruid en openbare ruimte

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De raadsfractie van het CDA stelt een aantal aanvullende vragen aan het college van B&W over de openbare ruimte en onkruidbestrijding.

De vragen worden gesteld door CDA-fractielid Peter Henssen naar aanleiding van antwoorden van het college op eerdere vragen over dit onderwerp en op basis van informatie van bezorgde inwoners en ondernemers. Henssen zegt de vragen te stellen om de gemeente nu en in de toekomst te behoeden voor extra kosten, die een gevolg kunnen zijn van het terugschroeven van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte naar niveau C. Daarmee is het aantal veegrondes en onkruidbestrijdingsrondes teruggebracht naar 4 per jaar.

Henssen wil onder meer weten of het klopt dat ook het aantal rondes voor het schoonmaken van straatkolken is gehalveerd van twee keer naar een keer per jaar. Dat zou immers bij hevige regenval aanleiding kunnen zijn tot blank staande straten en onveilige verkeerssituaties en tot overstromingen met schade voor particulieren en/of bedrijven als resultaat. Henssen wil weten welke gevolgen dat kan hebben voor de gemeentelijke aansprakelijkheid.

Verder vraagt Henssen nogmaals hoeveel CO2-uitstoot er gepaard gaat met het wegbranden van onkruid. Daarvoor werd in 2018 in Sittard-Geleen 5360m3 propaangas verstookt.

Volgens het raadslid spant het college met sommige bezuinigingen op het onderhoud van de openbare ruimte het paard achter de wagen. Een aantal bezuinigingen leidt volgens hem tot kapitaalvernietiging dan wel tot extra kosten die een veelvoud kunnen belopen van het bezuinigde bedrag.

Cookieinstellingen