‘De Achterkant van de bevrijding’ – Leven aan de Selfkant 1944-1963

<em>Pater Karel, kapel in Munstergeleen</em>
Pater Karel, kapel in Munstergeleen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In een kleine expositie in Munstergeleen wordt, 75 jaar nadat wij bevrijd werden, de ‘achterkant’ getoond, die van de overwonnenen. Hoe verging het hen?

Op het moment dat Sittard en omgeving werden bevrijd, begon bij de buren, de Duitsers, natuurlijk de bezetting.

Voor de Selfkant brak een onzekere en deels zeer moeilijke tijd aan, van internering in concentratiekamp Vught met vele doden als gevolg tot uiteindelijk een annexatie door Nederland. Pas in 1963, bijna 25 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, eindigde voor hen die oorlog pas echt en werden ze weer onderdeel van Duitsland. In een kleine expositie wordt, 75 nadat wij bevrijd werden, de ‘achterkant’ getoond, die van de overwonnenen.

Juist het museum van pater Karel is hiervoor een goede plek. Het feit dat het bedevaartoord ‘aandacht’ als centraal thema toont in diverse facetten, door haar bijzondere kapel en mooie stiltetuin, het kruiswegpark en de beeldentuin rondom dit thema is een van de redenen.

Maar juist ook vanuit de Selfkant kwamen in de jaren vijftig en zestig veel mensen naar zijn kapel. En als we ín de kapel komen, zien we zelfs zaken die uit de Selfkant afkomstig zijn, zoals de communiebank én het kenmerkende smalle beeld van pater Karel in de kapel zelf, van kunstenaar Preuss uit Wehr.

Daarom is zeker ook in de komende maanden de kapel een bezoekje waard. Want slachtoffers woonden aan beide zijden van de grens, zeker óók in de Selfkant.

De opening vindt plaats op zondag 6 oktober om 16:00 uur met een korte bijeenkomst in het museum. U bereikt het via de tuin van het bedevaartoord, dat is gelegen op de kruising Pater Karelweg en P.C. Houbenstraat in Munstergeleen.

Burgemeester Herbert Corsten van de Gemeinde Selfkant is bereid gevonden de opening te verrichten. U bent van harte welkom!

De expositie is samengesteld door Peer Boselie, stadsarchivaris van Sittard-Geleen en lid van de museumcommissie van bedevaartoord pater Karel. Hij zorgde ook voor een begeleidende folder en een PowerPointpresentatie. In de stijlkamer zullen ook beelden getoond worden van Leo Baeten van geïnterviewden uit de Selfkant over deze periode. Ook Leo is lid van de museumcommissie. Ook zal een bijzonder filmpje uit 1949 te zien zijn, van meteen ná de annexatie.

De expositie wordt gesteund door de provincie Limburg en is mede mogelijk gemaakt door Erfgoedcentrum De Domijnen en de gemeente Sittard-Geleen.

Cookieinstellingen