Gemeente Sittard-Geleen komt met nieuwe opzet mantelzorgwaardering

Foto: SGN

De gemeente Sittard-Geleen zet mantelzorgers graag in het zonnetje als dank voor hun inzet.

Met ingang van 2019 is hiervoor een nieuwe vorm gekozen. Mantelzorgers die al langere tijd zorgen voor een inwoner van onze gemeente kunnen kiezen uit een leuke activiteit of een cadeaubon. Dat gaat via een persoonlijke uitnodiging voor mensen die geregistreerd zijn bij het Steunpunt Mantelzorg.

Er zijn bijvoorbeeld kaartjes beschikbaar voor een sportieve thuiswedstrijd van de handballers van OCI-Lions, eredivisie voetbalclub Fortuna Sittard of de ijshockeyers van Microz Eaters. Of men kan kiezen voor een culturele activiteit op verschillende locaties van de Domijnen, een feestelijke bijeenkomst op de Dag van de Mantelzorg op 10 november of een VVV-cadeaubon van 15 euro.

Voor wie?

U komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als:

  • u voor iemand zorgt met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen
  • u dit minimaal drie maanden aaneengesloten doet
  • degene voor wie u zorgt in de gemeente Sittard-Geleen woont. Het maakt niet uit of u zelf in Sittard-Geleen woont of niet
  • de zorg onbetaald is en geen vrijwilligerswerk
  • u bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek ingeschreven staat

Mantelzorgers die ingeschreven staan bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek krijgen begin oktober een kaart met een persoonlijke code. Hiermee kunnen zij zich aanmelden op de website www.mantelzorgersbedankt.nl. Deze website komt vanaf 1 oktober online.

Nog niet geregistreerd?

Bent u nog niet geregistreerd als mantelzorger, maar voldoet u wel aan bovenstaande criteria? U kunt zich nog tot uiterlijk 31 december 2019 registreren via www.steunpuntmantelzorg-wm.nl. Na uw registratie bij het Steunpunt Mantelzorg ontvangt u een kaart met uw persoonlijke code om uw activiteit aan te vragen. Dit kan wel een aantal weken duren. Het kan zijn dat de data voor activiteiten inmiddels volgeboekt of verstreken zijn. U kunt dan altijd de cadeaubon aanvragen.

Nieuwe opzet dankzij partners

Vorig jaar moest de gemeenteraad helaas pijnlijke keuzes maken om de begroting duurzaam op orde te krijgen. Ook het individuele mantelzorgcompliment in de vorm van een geldbedrag is toen vervallen. Dankzij de belangeloze inzet van OCI-Lions, Microz Eaters, Fortuna Sittard en De Domijnen is nu voor deze nieuwe opzet gekozen. Op deze wijze wil de gemeente laten zien hoeveel waardering ze heeft voor al het goede werk en de inzet van mantelzorgers.

Reacties