PostNL en Sandd mogen alsnog samen verder

Foto: Joost J. Bakker [CC BY 2.0 ] via Wikimedia Commons

PostNL krijgt onder strenge voorwaarden alsnog toestemming om concurrent Sandd over te nemen.

Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) besloten. Zij gaat daarmee in tegen het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder deze maand besloot geen vergunning te verlenen voor de fusie.

De twee bedrijven stellen dat samenwerking onvermijdelijk is om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden, aangezien het aantal verstuurde brieven en kaarten al jaren daalt. Keijzer geeft hun daarin gelijk en maakt gebruik van haar bevoegdheid om in te grijpen. Wel beperkt zij de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen, en moet het concurrenten toegang garanderen tot zijn netwerk.

De staatssecretaris denkt daarmee de bezwaren die de ACM tegen de overname had te ondervangen. De toezichthouder waarschuwde dat de monopolist die uit de fusie ontstaat, de tarieven voor met name zakelijke post weleens flink zou kunnen gaan verhogen. Maar ook de consument zou de prijzen van postzegels nog verder kunnen zien oplopen. Daar wordt dus paal en perk aan gesteld. De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Reacties