Amol iz geven a mayse – er was eens een verhaal

Foto: © Petra Frencken

La Rosa de Maastricht geeft op zondag 20 oktober in het oude Salviuskerkje in Limbricht het concert ‘Amol iz geven a mayse’, joodse volksmuziek.

La Rosa de Maastricht bestaat uit Mariette Koolhoven, zang; Paula Paashuis, viool; Philip Kees, gitaar en Janusch Hallema, contrabas en zang.

‘Amol iz geven a mayse’ betekent: er was er eens een verhaal. Elk leven is een verhaal, ieder lied is een verhaal.

Met veel liefde, vakmanschap en warmte brengt La Rosa de Maastricht vele kleine verhalen tot leven: unieke stukjes volksmuziek uit de rijke muzikale tradities van de joden uit Oost- en Midden-Europa (de Ashkenazim), en van de joden uit het Moorse rijk (de Sefardim), dat ooit in Spanje en Portugal gevestigd was.

Uitbundige instrumentale dansmelodieën worden afgewisseld met melancholieke en vrolijke jiddishe liederen, en met pittige of ingetogen romanzas, de sefardische balladen, nauw verwant aan de Spaanse volksmuziek. Deze kleine muzikale verhalen over de gewone dingen des levens die vaak universeel zijn, worden steeds toegelicht door de zangeres. Zo kunt u mee op reis: van een bruisend huwelijksfeest in een negentiende eeuwse shtetl in Oost-Europa naar een patio in het veertiende eeuwse Spanje waar een moeder haar kindje teder in slaap wiegt.

De musici van La Rosa de Maastricht brengen het programma ‘mit herts un mit gefil’.

  • Paula Paashuis was violiste van het Residentieorkest en vele jaren eerste altvioliste in het Limburgs Symfonie Orkest. Zij is nu muzikaal actief in meerdere kleine ensembles.
  • Mariette Koolhoven is van jongsaf aan bekend met joodse volksmuziek. Heeft een passie voor taal en muziek. Dankzij haar professionele kennis van de Spaanse taal kan zij ook de sefardische balladen toelichten voor publiek.
  • Philip Kees, gitarist: als professioneel muzikant al meer dan twintig jaar actief in diverse muziekgroepen, waaronder ook trio La Roche en Da Musica.
  • Janusch Hallema, contrabassist en zanger: speelt/speelde als professioneel muzikant in tal van formaties, waaronder Adell Trio, Tabor Gypsymusic, Da Musica en Moro Allez.

Entree: 12,50 euro; 10,00 euro bij reserveren
Reserveren: [email protected] of 0624883379
Info: www.larosademaastricht.com
Locatie: Platz 2, 6141 AT Limbricht

www.salviuskerkje.nl, telefoon 0464588423

Reacties