Unieke voorstelling ‘Rosa leeft in Sittard’

Zandtekenares Monique Groffen i actie
Foto: © zandtekenaar.nl

Op 3 november 2019 is het precies 350 jaar geleden dat het Sittardse stadsbestuur de Heilige Rosa van Lima uitriep tot stadspatronesse.

Sint Rosa werd immers door de Sittardse paters Dominicanen aanbevolen om aan te roepen in een tijd dat de vermeende pest heerste. Sindsdien zijn Sint Rosa en Sittard onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Die diepe verbondenheid komt tot uiting in een eenmalige voorstelling in de St.-Petruskerk van Sittard. Het publiek wordt middels een vertelling en muziek meegenomen in de geschiedenis van Sittard, het leven van Sint Rosa en hoe deze aan elkaar verbonden zijn. De vertelling en muziek worden gecompleteerd door een zandtekenares die middels zandtekeningen Sint Rosa en haar Sittardse historie tot leven wekt.

In de voorstelling wordt duidelijk waarom Sint Rosa zo belangrijk werd en nog altijd is. Er wordt verteld hoe zij werd geprezen, soms werd vergeten, maar altijd aanwezig bleef. Er wordt gemijmerd hoe in 1675 de eerste processie naar de toen nieuwe Sint Rosakapel zou zijn verlopen. Ook sagen en legenden komen aan bod die zich in of nabij de Sint Rosakapel hebben afgespeeld.

Totaaltheater in een met licht overgoten kerk, met eigentijdse muziek van DJ Wouter Simons, de vertelling door acteur-zanger Richard Meijer en compleet gemaakt door Monique Groffen, de zandtekenaar. Voor tekst en regie tekent René Haustermans.

Een éénmalige, unieke en gratis voorstelling die je gezien moet hebben. Kom dus op zaterdag 2 november om 19:30 uur naar de St.-Petruskerk (grote kerk) van Sittard en laat je onderdompelen in het wonderlijke verhaal van Sint Rosa. Want Rosa leeft in Sittard!

Reacties