Limburg: Europees baken voor jong Europees toptalent

Foto: P. Coenen (Own work) [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons

Tussen 12 en 14 november aanstaande zijn meer dan 50 toptalenten uit 5 Europese landen te gast in onze provincie: Young European Talent.

Tijdens hun bezoek nemen ze deel aan een indrukwekkend programma met top sprekers en bezoeken aan de Limburgse wetenschappelijke, zakelijke, sportieve en culturele highlights. De provincie laat zich in november van zijn beste en sterkste kant zien aan deze groep high potentials.

Young European Talent wordt in 2019 voor de derde keer georganiseerd door de stichting Young European Talent die is samengesteld door de honorair consuls Camille Oostwegel, Fernand Jadoul, Henri van Lidth de Jeude en Ward Vleugels.

De deelnemers aan YET zijn afkomstig uit Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Zij zijn nauwkeurig geselecteerd door ambassades, ministeries, onderwijsinstellingen en bedrijven uit de 5 betrokken landen. Hierbij is gekeken naar hetgeen deze talenten – in de leeftijd van 18-35 jaar – reeds in hun specifieke vakgebieden hebben bereikt.

Doel

Het doel van YET is om Limburg internationaal op de kaart te zetten als een veelzijdige en sterke Europese regio. Een regio waar kansen liggen, waar men over de grenzen heen kijkt en waar men op zoek is naar high potentials in de verschillende bedrijfstakken. De rode draad in het programma vormt het thema ‘de kansen en uitdagingen binnen Europa voor een grensregio als Limburg’. In dit kader wordt nauw opgetrokken met Working on Europe. Daarnaast heeft de organisatie als doel om een internationaal hoogkwalitatief netwerk voor jonge en toekomstige decisionmakers in Europa te faciliteren. Tenslotte wil men deze talenten (en die van de vorige twee edities) ‘binden’ aan Limburg door hen op de hoogte te houden van ontwikkelingen in Limburg op het gebied van openbaar bestuur, bedrijfsleven, wetenschap, sport en cultuur.

Voorzitter van YET, de honorair consul Ward Vleugels voegt toe, “Samen met de verschillende partners in binnen- en buitenland zijn we begin 2019 gestart met de selectieprocedure en het samenstellen van het programma. We hebben de lat erg hoog gelegd. Alleen jonge mensen die zich echt bewezen hebben in hun vakgebied kregen een uitnodiging. We zijn dan ook bijzonder trots op deze groep. We zien zelfs al dat er vanuit de deelnemers nu al verzoeken komen om in contact te kunnen komen met Limburgse bedrijven en organisaties. Daar doen we het voor. In het drie dagen durende programma zijn informeren, verbinden, uitdagen en ontdekken de sleutelbegrippen.”

Europese aftrap

Het programma wordt op 12 november as. om 12:30 uur afgetrapt op het Provinciehuis met een sessie die in het teken staat van Europese samenwerking, de kansen en uitdagingen. Gouverneur Bovens opent het programma waarna de ambassadeurs van België, Duitsland en Luxemburg in gesprek gaan met de deelnemers. Professor Mathieu Segers zal aan de hand van stellingen een discussie voeren. Een antwoord op deze stellingen zal aan het einde van het programma aan de burgemeester van Maastricht worden gepresenteerd.

Kijkje over de grens

In de namiddag van 12 november bezoekt YET de zogenaamde Digital Hub in Aken. Verschillende digitale startups presenteren hun bedrijven in de vorm van pitches. Vervolgens zal rector Magnificus Rianne Letschert (Universiteit Maastricht) samen met vice rector Doris Klee (RWTH Aken) in gesprek gaan met de deelnemers over de toekomst van het onderwijs en grensoverschrijdende samenwerking.

Business and science dag

Op dag twee van YET opent VDL Nedcar de deuren voor YET. De familie van der Leegte opent de sessie waarna CEO ING Duitsland Nick Jue met de deelnemers in gesprek gaat aan de hand van uitdagende stellingen. Na de middag staat de Brightlands community centraal. Bert Kip verwelkomt de talenten waarna een tiental Brightlands bedrijven zich presenteren. Gideon Koekoek zal het laatste nieuws over de Einstein telescoop delen waarna de groep door DSM wordt verwelkomd door Inge Massen (DSM) en Wilfrid Gambade (DSM Dyneema). In de avond ontmoet de groep de nieuwe Franse ambassadeur die op woensdagavond zijn eerste officiële bezoek aan de provincie Limburg afsluit.

Gele trui

Op de laatste dag van YET staat de wielerprovincie Limburg centraal met een bezoek aan het Shimano Experience Center. Aldaar vertelt Roy Packbier (The PEPr Company) over zijn werk als de jongste koersdirecteur van Nederland. Etappewinnaar en gele rui drager Mike Teunissen (Team Jumbo-Visma) gaat in gesprek met de talenten over het leveren van topprestaties in de sport.

Afsluiting

Young European Talent wordt op 14 november vanaf 14:00 uur afgesloten door de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te-Strake. Zij zal de conclusies van de Europese stellingen bespreken en YET 2019 officieel afsluiten.

Provincie Limburg

Reacties