Zuyderland sluit tienjarige overeenkomst af met zorgverzekeraar CZ

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zuyderland Medisch Centrum en zorgverzekeraar CZ zijn op basis van een vaste aanneemsom een tienjarige overeenkomst aangegaan voor zorgverlening.

Zuyderland Medisch Centrum en zorgverzekeraar CZ spreken van een vernieuwende en in Nederland unieke aanpak. Met een intensieve samenwerking willen zij voor de 400.000 inwoners van de Zuid-Limburgse regio’s Parkstad en Westelijke Mijnstreek de gezondheidszorg duurzaam verbeteren en tegelijkertijd de kosten in de greep houden.

Voor patiënten betekent dit dat zij in de toekomst meer zorg dicht bij huis zullen ontvangen en niet altijd meer naar het ziekenhuis hoeven. Zuid-Limburg telt meer patiënten met chronische aandoeningen dan elders in Nederland, waardoor de zorgkosten gemiddeld hoger liggen. De meeste patiënten in Zuyderland zijn verzekerd bij CZ, reden waarom Zuyderland en CZ samen de verantwoordelijkheid nemen voor de toekomstbestendigheid van de zorg, zowel wat betreft kwaliteit als betaalbaarheid.

Door een langdurige overeenkomst aan te gaan hoeven het ziekenhuis en de verzekeraar niet jaarlijks te onderhandelen over de vergoedingen voor de te verlenen zorg.

Doordat de overeenkomst een aanneemsom bevat is er ruimte ontstaan om kritisch te kijken welke zorg aan patiënten echt binnen de muren van het ziekenhuis georganiseerd moet worden en welke zorg anders kan, bijvoorbeeld door gebruik te maken van technologie of samenwerking met andere zorgverleners in de regio. Dat houdt in dat CZ die zorg ook zal gaan inkopen.

De overeenkomst sluit verder aan op de nieuwe ‘De beste zorg, zo thuis mogelijk’ gedoopte strategie van Zuyderland. Daarmee wil Zuyderland de zorg waar mogelijk zo dicht mogelijk bij de patiënt thuis bieden. Niet elke behandeling hoeft in het ziekenhuis, het kan soms op eenvoudige manier anders en beter.

Roel Goffin, lid Raad van Bestuur van Zuyderland: “We willen zorg bieden die zo goed mogelijk past in het leven van patiënten. Zo dicht mogelijk bij huis, samen met al onze ketenpartners in de regio en met gebruik van technologie die dat mogelijk maakt. Mensen herstellen nu eenmaal sneller in een vertrouwde omgeving, voelen zich dan meer betrokken bij het eigen herstel en ervaren een hogere kwaliteit van leven. Dit contract met CZ geeft ons financiële zekerheid om die transformatie te maken.”

Een voorbeeld van de transformatie waar Goffin op doelt is een grootschalig E-health project waarbij het ziekenhuis op afstand de gezondheidssituatie van de patiënt monitort. Hierdoor hoeven patiënten niet onnodig naar het ziekenhuis af te reizen en hebben zij in de thuissituatie veel meer regie over hun chronische ziekte.

Zuyderland gaat ervan uit dat andere verzekeraars zich ook zullen aansluiten bij de uitgangspunten uit de afspraak

Cookieinstellingen