Hoog Bezuik: een Sittardse revue vol pure kolder

Foto: © Roelfotografie

De spits is er vanaf: vrijdagavond ging in schouwburg De Domijnen in Sittard de Zittesje Revuu Hoog Bezuik in première.

De uitverkochte zaal was getuige van een geslaagde doop van de driejaarlijkse productie.

Deze revue kun en mag je eigenlijk niet vergelijken met de vorige, maar dat zal natuurlijk toch gebeuren. Met de uitstekende revue van 2016 – Oppe Tied – wist de revuecommissie dat de lat hoog was komen te liggen. Waar Oppe Tied door het thema voor iedereen zeer herkenbare situaties bevatte, die vaak aanzetten tot een beetje mijmeren en wat nostalgie en die bij iedereen wel een of meerdere snaren wist te raken, moet Hoog Bezuik het vooral hebben van de standaardingrediënten die bij een komische Zitesje Revuu horen.

Een eenvoudige verhaallijn, uiteraard vol onverwachte wendingen, met wat romantiek en kolder en daarmee een avond lang een volle zaal weten te boeien en te amuseren is geen eenvoudige opgave. Maar: het is de scriptschrijver (Sjef Schurgers), de regisseur (Nicole Schurgers-Op den Kamp), de acteurs, zangers, danseressen, de live begeleidende bigband Time Out, grimeurs, kostuumontwerpers en de decorploeg (in totaal telt de productie meer dan 120 medewerkers) toch weer gelukt!

Het begint allemaal met een uit koers geraakte vliegende schotel, die neerstort op het dak van de schouwburg in Sittard, waar net de laatste voorstelling van de revue heeft gespeeld. De aliens, afkomstig van Mars en van Venus, worden door toneelmeester Bert (Sjef Schurgers) en zijn hulp Sjaak (Cyrille Niël) en door juffrouw Uithang van de afdeling PR en Communicatie (Marlou Obers) geholpen om zo snel mogelijk weer verder te kunnen reizen met hun shuttle. Ondertussen moet door omstandigheden à l’improviste een repetitie van Een Midzomernachtsdroom worden opgevoerd – die ontaardt in totaal bizarre kolder – is er een inspectie door een ambtenaar van het ministerie van Cultuur, hangt het voortbestaan van de schouwburg aan een zijden draadje en komt een op een primeur azende journalist uiteindelijk onbedoeld de gestrande ruimtereizigers te hulp.

Hoog Bezuik biedt de liefhebbers van dit genre in het Sittards dialect – en dat zijn er heel wat – een lekker ongecompliceerd avondje. Er valt genoeg te lachen en voor zover sommige grappen en grollen voorspelbaar zijn, zijn ze prima te pruimen omdat ze op een overtuigende manier worden gebracht. Tussendoor voor de goede verstaander enkele rake kwinkslagen over de lokale politiek, carnaval en de verhouding tussen Sittard en ‘Geelen’. De zang is net als in Oppe Tied weer van redelijk tot uitstekend niveau en dat geldt evenzeer voor het acteerwerk, het ballet en het orkest. En daaromheen klopt het plaatje helemaal: kostuums, grime en decor zijn dik in orde en dragen hun steentje bij aan de verzorgde uitstraling van deze voorstelling.

Hoog Bezuik is nog te zien op 9-10, 15-16-17 en 22-23-24 november.

Nog geen kaarten? Wees er dan heel snel bij, want de resterende voorstellingen raken stilaan uitverkocht!

Reacties