Oorlogsgravencomité Sittard opent adoptieregister

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het Oorlogsgravencomité heeft tijdens een receptie op 10 november aangekondigd een adoptieregister op te starten voor de graven van Britse militairen.

De aankondiging vond plaats in het kader van de herdenkingsplechtigheden ter ere van de gevallen Britse militairen die begraven liggen in de omgeving van Sittard.

De herdenking door het Sittards Oorlogsgravencomité vindt traditioneel plaats op de tweede zondag van de maand november, ook wel bekend als Klaprooszondag. Dit sluit aan bij de dag in het Verenigd Koninkrijk waarop de gevallen Britse militairen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht. In 2019 herdenken we tevens 75 jaar bevrijding.

Bestuurslid Jonathan Felix licht toe: “Als comité proberen we het begrip ‘herdenken’ op allerlei manieren vorm te geven. Zo hebben we bijvoorbeeld onze jaarlijkse herdenkingsdienst en verzorgen samen met militairen presentaties op het Trevianum. Vanaf nu kunnen de inwoners van Sittard ook graven van militairen adopteren en op die manier samen met het Oorlogsgravencomité blijven herdenken.”

Enkele decennia geleden bestond een dergelijk adoptieregister al via de Nationale Oorlogsgravenstichting. Om die reden wil het Oorlogsgravencomité Sittard voormalige adoptanten eerst de gelegenheid geven om tot adoptie over te gaan, voordat we het nieuwe adoptieregister volledig open stellen. Voormalige adoptanten kunnen contact opnemen met secretaris Patrick Werdens, via [email protected]. Vanaf 1 maart 2020 is het register operationeel en kan iedere belangstellende een graf adopteren.

Cookieinstellingen