Lezing over Alphons Boosten, architect van Limburgse kerken

Oos Zittesj Hoes ligt aan de achterzijde van Odasingel 659.
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op donderdag 21 november 2019 organiseert Kring de Westelijke Mijnstreek van het Koninklijk LGOG in samenwerking met Vereniging Sittards Verleden (VSV) een lezing door Fred Humblé over de architect Alphons Boosten.

Kerk Genhout – Foto: © Fred Humblé

De kerken naar ontwerp van de architect Alphons Boosten (1893-1951) lopen als een lang lint door de Provincie Limburg. Een interessant cultureel erfgoed dat in samenhang gekoesterd zou moeten worden. Hij ontwierp ca. 30 kerken, die werden gebouwd tussen 1924 en 1954. De vooroorlogse periode kunnen we als een vernieuwende ontwikkelfase zien. De wederopbouwtijd als de realisatiefase hiervan, die in een snel veranderende, en andere tijd terecht zou komen. In de Westelijke Mijnstreek is de kerk van Beek Genhout 1935/36 een sleutelwerk en tevens één van de hoogtepunten in zijn werk.

In een inleidende lezing brengt Fred Humblé de hele ontwikkeling van Boosten’s kerken in beeld, als onderdeel van een nog veel omvangrijker oeuvre.

Vanuit een architectonisch perspectief: Wat maakt deze gebouwen bijzonder? Waar was de ontwerper naar op zoek? Hoe verhouden ze zich tot het tijdsbeeld waarin ze tot stand kwamen?

Eerder gaf hij voor het LGOG lezingen over het werk van Alphons Boosten in Horst (2011), Maastricht (2012) en Weert (2018) die steeds aangevuld worden, nu met het werk in de Westelijke Mijnstreek.

Daarna vertelt hij iets over zijn eigen projecten in Sittard, waaronder de Odaflat en de appartementen aan de Parklaan in Sittard, die binnenkort gerealiseerd zullen worden. Een goede gelegenheid om het werk van Alphons Boosten te vergelijken met het werk van zijn tijdgenoot Jos Wielders die deze laan zijn fraaie aanzien gaf.

Fred Humblé (1954) studeerde aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

Zelfstandig architect in Maastricht sedert 1992, heden in het bureau Humblé Martens & Willems architecten. Dit bureau restaureerde het Lidwinahuis van Boosten (uit 1936) horend bij de Beyart in Maatricht. Recente realisaties zijn onder andere het centrumplan Vaals, een woonwijk op het Enka-terrein in Ede de restauratie van de Gemeenteflat en het Klevarieterrein met de restauratie van de Polvertorenflat in Maastricht. Fred Humblé is supervisor van de bovengrondse ontwikkeling na de ondertunneling van het A2 tracé en was van 2004-2018 acting-professor aan de RWTH in Aachen.

De lezing wordt gehouden in Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659, Sittard en begint om 19:30 uur.

Reacties