Livemuziek als basis voor een geslaagde Zittesje Revuu

Foto: © roelfotografie

Vanaf aanstaande vrijdag zit de big band Time Out voor het laatste weekend in de orkestbak van de schouwburg De Domijnen.

Ze hebben er dan alweer zes voorstellingen op zitten. Voorstellingen waarin men met livemuziek de zangers en zangeressen van de Zittesje Revuu Hoog bezuik begeleid heeft.

De eerste ervaring met de Zittesje Revuu dateren voor dirigent Eric van Oppen alweer van drie jaar geleden. Een hectische periode die hij zich nog scherp voor de geest kan halen. Eric van Oppen: “Ik werd op een middag in oktober gebeld door Marlou Obers. Ze vertelde me dat ze enkele weken voor de première van de toenmalige revue OppeTied waren en onze hulp nodig hadden voor de muzikale begeleiding. Ik had net besloten om het even wat rustiger aan te doen, maar na overleg met alle muzikanten was het besluit snel gemaakt: we gaan er voor”. De weken die volgden heeft Eric van Oppen als in een roes ervaren. “Het was een stressvolle periode. We zijn dagen bezig geweest met muziek te schrijven, te repeteren en arrangementen te maken. Na afloop van de revue ben ik pas gaan beseffen wat we met de big band gerealiseerd hadden. Toen ik de film van de revue zag, kreeg ik pas echt in de gaten waar we een bijdrage aan geleverd hadden.” Lees verder onder de foto.

Foto: © Roelfotografie

De aanloop naar de revue Hoog bezuik verliep geheel anders. “Samen met Cyrille Niël, Sjef Schurgers, Nicole Schurgers, Marlou Obers en Vanessa Gelissen-Matern hebben we het script van de revue doorgenomen en gekeken op welke plekken in de voorstelling muziek ondersteunend is. Vervolgens hebben we ons tot doel gesteld om meer eigen revuenummers te schrijven. In dat doel zijn we prima geslaagd.”

Tijdens de voorstelling zitten de 15 muzikanten van de big band in de orkestbak onder de bühne. Een plek ver weg van de schijnwerpers waar ze normaliter in staan tijdens hun optreden op diverse muziekpodia in Limburg. Eric van Oppen: “De interactie die we normaliter met ons publiek hebben als we spelen is anders. Dankzij de televisieschermen in de orkestbak krijgen we de voorstelling wel goed mee. Soms zitten we lachend in de orkestbak naar de schermen te kijken om dan weer serieus ons volgende muziekstuk in te zetten”. Kenmerkend voor alle muzikanten is de gedrevenheid om zo goed mogelijk te presteren. “Iedereen maakt zich in de weken voor de revue vrij om te repeteren en vindt het super leuk om aan deze productie mee te werken.” Lees verder onder de foto.

Foto: © Roelfotografie

De leden van de big band Time Out zijn inmiddels ingeburgerd in de ‘revuefamilie’. Eric van Oppen: “Toen we drie jaar geleden voor de eerste keer met onze instrumenten de optochthal in stapten was het even onwennig. We werden echter meteen gepakt door de warme sfeer die er heerst en het respect voor ieders kennis en kwaliteiten binnen de groep”.

Net als bij voorgaande producties wordt ook bij Hoog bezuik live gezongen. “Het belang van live muziek tijdens een revue is qua sfeer en emotie enorm. Naast veel nieuwe nummers, spelen we ook verschillende herkenbare tunes die het publiek meteen oppikt. We mixen ook verschillende muziekstukken door elkaar zoals de vogeltjesdans met de tune van de Pink Panter. Dat is gewoon te gek om uit te denken en te spelen voor een volle schouwburgzaal.”

Over drie jaar hoopt Eric er met zijn big band Time Out weer bij te zijn. “Dit soort producties is fantastisch en we genieten er met de gehele band van. Voor mij is het dit jaar ook nog bijzonder, want als ik vanuit de orkestbak omhoog kijk naar het toneel dan zie ik daar mijn dochter lopen. Ze doet dit jaar voor de eerste keer mee met de Zittesje Revue. Wie had drie jaar geleden kunnen bedenken dat dit zou gebeuren”, besluit een glunderende dirigent en trotse vader.

Foto: © Roelfotografie

Reacties

Cookieinstellingen