Start aanpak spookbedrijven in de Westelijke Mijnstreek

Foto: Anke Hendrix

De gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein gaan de komende jaren extra aandacht besteden aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit bij bedrijven in de Westelijke Mijnstreek.

Via het project “Aanpak Spookbedrijven” wordt in samenwerking met overheidspartners en private partijen geprobeerd grip te krijgen op bedrijvigheid met een ondermijnend karakter. Deze aanpak moet bijdragen aan een veilig, leefbaar en gezond ondernemersklimaat.

Spookbedrijven

Spookbedrijven zijn ondernemingen die zijn opgezet om wet- en regelgeving te omzeilen en illegale activiteiten te verbergen. Het gaat vaak om schijnconstructies voor het witwassen van geld verkregen via bijvoorbeeld fraude en drugscriminaliteit. De gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein – in samenwerking met o.a. de politie, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, het RIEC Limburg en Enexis – slaan de handen nu in elkaar. Op basis van een gezamenlijke analyse zal een adequate aanpak van illegale bedrijvigheid gaan plaatsvinden. Per gemeente zal in eerste instantie één specifiek aandachtsgebied worden aangewezen voor de start van het project.

Ondernemers

In samenwerking met het Platform Veilig Ondernemen worden ondernemersbijeenkomsten georganiseerd om ondernemers, ondernemersverenigingen, parkmanagement en brancheorganisaties actief te betrekken. Ondernemers lopen vaak het risico om slachtoffer te worden van illegale activiteiten, waarbij de economische gevolgen groot zijn. Zo is er sprake van oneerlijke concurrentie en is er een risico op verloedering van bedrijventerreinen. Daarnaast zijn er ook persoonlijke risico’s zoals bedreiging, intimidatie of strafrechtelijke vervolging voor betrokkenheid bij illegale activiteiten. Door gezamenlijk het gesprek hierover aan te gaan, wordt er informatie gedeeld en wordt er bewustwording gecreëerd. Ondernemers beschikken vaak over waardevolle informatie die kan bijdragen aan een succesvolle aanpak van ondermijnende criminaliteit. Op deze manier maken we als samenleving één vuist tegen ondermijnende criminaliteit.

Meld Misdaad Anoniem

Heeft u vermoedens van illegale activiteiten? Dan kunt u dit anoniem melden via ‘Meld misdaad anoniem’. Melden kan telefonisch via 0800-7000 of via de website www.meldmisdaadanoniem.nl.

Cookieinstellingen