Aanhouding na vondst stoorzenders en 600.000 sigaretten

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De politie heeft afgelopen zaterdag op de Hasseltsebaan een 37-jarige man uit Polen aangehouden op verdenking van handel in illegale sigaretten en het in bezit hebben van mobiele-telefoniejammers, zenders die mobiele communicatie verstoren.

De verdachte is in verzekering gesteld. De FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, doet nader onderzoek naar de herkomst van de sigaretten waar in elk geval geen accijnzen over zijn betaald.

Rond het middaguur parkeerde een agent zijn dienstwagen op een parkeerplaats aan de Hasseltsebaan in Sittard. Hij zag hoe de verdachte met een plastic zak uit zijn bestelbus stapte en schrok toen hij oogcontact maakte. Daarop hield hij de man staande, waarna de inhoud van zijn bus doorzocht kon worden.

Misdrijf

Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat.

Waarom zijn jammers verboden?

Nederland is afhankelijk van draadloze technologie. Denk aan mobiele data, telefonie en navigatie. Jammers zijn verboden omdat ze mobiele communicatie verstoren. Alarmsystemen, afstandsbedieningen of medische apparatuur kan dan niet gebruikt worden. Jammers leveren ook gevaar op doordat alarmnummer 1-1-2 en daarmee politie, brandweer en ambulance niet bereikbaar zijn.

Aanpak illegaal gebruik

Agentschap Telecom bestrijdt het gebruik van jammers intensief. Hierbij werkt het agentschap samen met politie, douane, verkoopsites en andere Europese landen. De eigenaar of gebruiker van een jammer krijgt altijd een proces-verbaal. Er volgt een boete en inbeslagname van de jammer.

Cookieinstellingen