Nieuwbouw sociale huurwoningen naar dieptepunt

... nieuwbouw ...
... nieuwbouw ...
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In 2018 hebben woningcorporaties 13.000 sociale huurwoningen gebouwd, blijkt uit onderzoek van branchevereniging Aedes.

En dat is minder dan de corporaties hadden gewild. Aedes spreekt zelfs van een dieptepunt. Een gebrek aan bouwlocaties en verhoogde belastingen zitten de nieuwbouw in de weg.

Aedes-voorzitter Marnix Norder is somber over de ontwikkelingen. “Jongeren, alleenstaanden, mensen met een middeninkomen; de zoektocht naar een huis is voor velen van hen uitzichtloos. Dus kabinet, doe iets. Zorg voor meer bouwlocaties, stop met de verhuurderheffing en maak het mogelijk dat corporaties middenhuurwoningen kunnen bouwen. Pas dan kunnen we mensen uit de wooncrisis halen.”

Corporaties bouwden vorig jaar voornamelijk eengezinswoningen en meergezinswoningen. Ook werden 1300 flexibele woningen gebouwd, zoals zogenoemde tiny houses. De gemiddelde stichtingskosten, de kosten die worden betaald voor het opstarten van een bouwproject, lagen in 2018 voor eengezinswoningen op 169.000 euro. Voor een meergezinswoning was dat 159.000 euro, terwijl voor flexibele woningen ongeveer 63.000 euro aan stichtingskosten werd betaald.

Cookieinstellingen