Vuurwerkpoll 2019

Foto: CC0

Veel mensen beleven jaarlijks veel plezier aan het afsteken van vuurwerk. Maar dat geldt beslist niet voor iedereen.

De kritiek op het jaarlijkse ritueel zwelt al jaren aan, ook omdat er veel schade en overlast wordt veroorzaakt door illegaal en levensgevaarlijk vuurwerk dat wordt afgestoken.

Het niet volgens de regels afsteken van vuurwerk – en vooral van illegaal vuurwerk – zorgt voor onveiligheidsgevoelens bij ouderen en kinderen, voor enorm veel stress bij dieren, een gigantische piek qua uitstoot van fijnstof en andere vormen van luchtverontreiniging, ademhalingsproblemen bij longpatiënten en soms voor – vaak blijvend – lichamelijk letsel bij toeschouwers en gebruikers van vuurwerk door onoordeelkundig gebruik. Straatmeubilair wordt ermee opgeblazen, brievenbussen worden vernield en steeds vaker wordt er zwaar vuurwerk via de brievenbus een woning ingemikt, met grote schade en gewonden tot gevolg. En wie daar iets van zegt loopt kans te worden mishandeld…

En verder worden hulpverleners zoals politie, brandweer en ambulancepersoneel te vaak door ten gevolge van drank en pillen onberekenbare idioten belaagd met vuurwerk en zo gehinderd in de uitvoering van hun taak: het zorgen voor veiligheid en het redden van levens.

Maar: vuurwerk afsteken kan zo leuk zijn. Een prachtige traditie ook. Alleen blijkt goede handhaving van de regels praktisch onmogelijk en versjteren mensen die zich niet aan de geldende regels houden het onderhand compleet voor zij die dat wel doen.

Wat vindt u: moet het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden worden of moeten we juist zuinig zijn op deze traditie? Laat het weten door onderstaand poll in te vullen. Over een jaar vragen we het opnieuw.

Cookieinstellingen