Dao baove in d’n tore, dao … is ’t tied!

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Wie in Limburg een zin begint met “Dao baove in d’n tore” loopt grote kans dat de aangesprokene die aanvult met “dao hange ze bieëin”.

De Sittardse troubadour Frits Rademacher, geboren op ’t huikske van het Kerkplein en Kapittelstraat in Sittard, bezong de toren van de Sint Petruskerk en zijn klokken in 1955 voor het eerst in een van ’s lands meest bekende Limburgse ballades: Loeënde klokke.

De indrukwekkende toren van de Grote Kerk van Sittard – de trots en het visitekaartje van de stad – verkeert momenteel in slecht conditie en moet dringend worden gerenoveerd. De omstreeks 1505 voltooide toren werd 160 jaar geleden voor het laatst gerenoveerd en nu zijn metselwerk en mergel op meerdere plaatsen dringend aan vervanging toe. Met andere woorden: “Dao baove in d’n tore, dao is ’t tied!”

Comité Dao baove in d’n tore nodigt daarom iedereen die het behoud van de markante toren en daarmee de skyline van Sittard een warm hart toedraagt graag uit om aanwezig te zijn bij de kick-off van Het jaar van de Toren, die op zondagmiddag 19 januari om 15:00 uur plaatsvindt in het Phillokaal, Gats 1a in Sittard.

Tijdens die bijeenkomst wordt middels een presentatie duidelijk gemaakt wat de toestand van de toren is en wat er moet gebeuren om dit beeldbepalende bouwwerk voor de stad te behouden. Ook wordt uiteengezet op welke wijze Comité dao baove in d’n tore het tekort van ongeveer 3 ton in de dekking van de kosten van de renovatie wil gaan dichten.

Comité dao baove in d’n tore bestaat uit Andries Houtakkers (voorzitter), Hay Verbruggen (vice-voorzitter), Karin Colaris (secretaris), Henk Wetzels (penningmeester) en de leden Leon Beursgens, Bram Dieteren, Pascale van Elssen, René Haustermans, Peter van Sloun, Anne-Marie Webers-Wessels en Marc Webers.

 

Cookieinstellingen