Drukbezochte kick-off Dao baove in d’n tore

Dao Baove in d'n tore
Ook het bekende beeld van Sint Petrus dat in de toren is ingemetseld boven de ingang in de toren is ernstig aangetast door de elementen

Zondagmiddag vond in het Phillokaal aan de Gats in Sittard de officiële aftrap plaats van de fundraising-actie Dao Baove in d’n tore.

De handgeblazen glazen kerstbal van ’t Fröbelke.

De Grote Kerk van Sittard, voluit de Sint Petrus Stoel te Antiochië kerk, ondergaat momenteel een grote restauratiebeurt. Het monumentale gebouw vertoont zichtbare scheuren, die deels ook in de vloer doorlopen. Voegwerk moet worden gerepareerd en veel mergelstenen ornamenten moeten worden vernieuwd omdat ze onder invloed van vervuiling sterk zijn verweerd.

Vooral boven in de kerktoren is veel restauratiewerk te verzetten. Hoe ernstig de situatie daar is zie je vanaf de begane grond niet. Om een en ander te verduidelijken verzorgde architect Hay Verbruggen een presentatie over de historie van de grote kerk. Met een serie foto’s werd uiteengezet waar de pijnpunten zitten. De situatie is op punten zo slecht dat het gevaar bestaat dat er stukjes mergel, metselwerk of baksteen los kunnen raken, met alle gevolgen van dien.

Tot op 30 meter hoogte konden restauratiewerkzaamheden aan de toren met een hoogwerker worden verricht, maar om ook op grotere hoogte zaken aan te kunnen pakken is een steiger nodig. Die zal in de komende periode worden gebouwd.

De totale kosten voor deze periodieke restauratie belopen zo’n anderhalf miljoen euro. De helft van dat bedrag is nodig voor reparatiewerkzaamheden aan de voor Sittard zo beeldbepalende toren, die met zijn 83 meter de hoogste kerktoren van Limburg (en op veertien na de hoogste van Nederland) is.

Het College van B&W van Sittard-Geleen heeft besloten om een bedrag van 112.500 euro bij te dragen in de kosten van dit project, dat in 2019 werd gestart en dat in 2021 wordt afgerond. De Provincie Limburg legt 750.000 euro bij en het bisdom Roermond neemt 300.000 euro voor zijn rekening.

Het tekort van 325.000 euro moet worden bijeengebracht door het kerkbestuur. Tijdens de kick-off voor de fundraisingactie waarmee het kerkbestuur dat geld bijeen wil brengen maakte voorzitter Andries Houtakkers bekend dat dankzij een aantal toezeggingen van inwoners en bedrijven de teller bij de start van de actie op bijna 33.000 euro mag worden ingesteld. Dat bedrag kon meteen worden verhoogd naar 35.000 nadat Kafee de Kup (wafelactie) en bloemist Wilma Frohn van ’t Fröbelke (gecertificeerde handgeblazen en -beschilderde glazen kerstballen die een replica zijn van de grote kerk – klik hier voor meer informatie) de opbrengst of voorlopige opbrengst van hun acties in de vorm van een cheque hadden overhandigd.

Dao Baove in d'n tore
René Haustermans zong een zelfgeschreven lied over de toestand en het belang van de toren: “dao kump de Zittesje geis biejein”

Pyrograaf (houtbrandschilder) Theo Ophelders bood aan een kwart van de opbrengst van de door hem in opdracht te maken pyrografische tekeningen van de Grote Kerk aan het comité Dao baove in d’n tore te zullen doneren.

En Peter van Sloun van Van Berkum Wijnen Sittard brengt ter ondersteuning van het project een rode (Sangiovese-druif) en een witte (Chardonnay-druif) wijn uit Terre di Chieti (Apennijnen, Italië) op de markt. De Torenwijn kost 6,50 euro per fles en daarvan komt de volledige marge ten goede aan de restauratie van de toren. De wijn is te bestellen bij Van Berkum Wijn Sittard en binnenkort ook via de vandaag gelanceerde website torensittard.nl.

Op de website torensittard.nl kan uiteraard rechtstreeks worden gedoneerd en is tevens te zien hoeveel geld er binnen is. De website zal in de loop der tijd groeien met informatie over de voortgang van de restauratie.

Deken Van Rens was uiteraard zeer verguld met alle aandacht voor de kerk, de toren en het restauratieproject.

Dao Baove in d'n tore
Deken van Rens in gesprek met presentator Tom Jessen.

 

Reacties