De Joodse begraafplaatsen in Sittard: tuinen met verhalen en geheimen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

hAGGADAHTijdens de Geheime Tuinen themawandeling van zaterdag 1 februari 2020 worden de drie bekende plekken van Joodse begraafplaatsen in Sittard bezocht.

Daarbij worden een paar achtergrondverhalen verteld. Zo is er omstreeks 1800 een groot conflict geweest tussen het toenmalige gemeente stadsbestuur en de Joodse gemeenschap over de begraafplaats.

Ook wordt op deze tocht stilgestaan bij een viertal bijzondere monumenten ter herinnering aan de Joden in Sittard:

  • een aantal Stolpersteinen die wij op onze route tegen komen,
  • de plek van de voormalige Joodse synagoge,
  • het monument ter nagedachtenis van de Joden in de bezinningstuin,
  • het tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht, dat op 16 januari 2020 in Rotterdam werd onthuld, maar waarvan een deel tot en met 2 februari 2020 in de Rozentuin in de Paardenstraat staat.

Aan het begin van de wandeling wordt in het kort de geschiedenis geschetst van de Joden in het hertogdom Gulik alsook de Joodse begraafplaatsen in de Westelijke Mijnstreek.

De werkgroep geheime tuinen verzorgt iedere eerste zaterdag van de maand twéé (gratis!) wandelingen, die beide beginnen om 10:30 uur in de Jardin d’Isabelle (aan het Kerkepad, tussen Markt en Dominicanenwal). De ene wandeling is een reguliere wandeling, waarbij een aantal bijzondere tuinen in het centrum bezocht worden. Een goede gelegenheid om kennis te maken met het fenomeen van de geheime tuinen. De tweede wandeling is een themawandeling, die elke maand een ander onderwerp heeft. Voor beide wandelingen geldt, dat deelname gratis is en dat ze altijd doorgaan: weer of geen weer! Maar houd daarbij wel rekening met aangepaste kleding/schoeisel.

Cookieinstellingen