Campagne ‘Hensplantages de woonwijk uit’ gestart

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Op zaterdag 1 februari 2020 is de gemeente gestart met de campagne ‘Hensplantages de woonwijk uit’.

Met deze campagne wil de gemeente inwoners bewust maken van het brandgevaar van hennepplantages, waar ook onschuldige omwonenden de dupe van kunnen worden.

De eerste actiedag van deze campagne werd gehouden in de buurt Hemelrijk in de wijk Krawinkel in Geleen. De netbeheerder heeft als taak de veiligheid van het elektriciteitsnetwerk te waarborgen en monitort daarom onregelmatigheden en gevaarlijke situatie zoals hennepplantages. De gemeente Sittard-Geleen en Enexis bezochten de woningen in de buurt om bewoners te betrekken bij dit onderwerp.

Bij ruim 200 woningen werd aangebeld en werd onder meer een informatiepakket en een gratis rookmelder overhandigd om de bewoners te vertellen over de gevaren van een hennepplantage. In de bezochte woningen werden verschillende onveilige situaties aangetroffen, waarvan de meeste direct konden worden verholpen.

Verder werd er tijdens de actiedag een informatiepunt ingericht waar buurtbewoners met vragen terecht kunnen op het gebied van veiligheid. Inwoners die niet thuis zijn krijgen een brief in de bus waarmee ze alsnog de gratis rookmelder kunnen ophalen bij het informatiepunt. Ook na deze actiedag worden onregelmatigheden gemonitord.

Wilt u weten wat u zelf kunt doen om uw buurt veiliger te maken? Download de folder over brandveiligheid (pdf, 1 Mb) of lees hieronder de foldertekst:

Een veilige buurt, hoe dan?

Weet u dat de Nederlandse politie elke week meer dan 100 hennepkwekerijen oprolt? Die heel vaak in gewone woonwijken liggen? En weet u ook hoe gevaarlijk zo’n hennepkwekerij is?

Elke week ontstaat er gemiddeld in één tot twee woningen brand door die hennepteelt. En die treft ook onschuldige buren en buurtbewoners. Daarom is het zo belangrijk dat we samen de hennepteelt te lijf gaan. Hensplantages de woonwijk uit

Hennepplantages kunnen brand veroorzaken, wanneer dit gebeurt spreken we over een hensplantage. Als gemeente besteden we extra aandacht aan de brandgevaren rondom hennepplantages onder het motto ‘hensplantages de woonwijk uit’. Hoe u hierbij kunt helpen, leest u in deze folder.

Een veilige buurt maken we samen!

Hennepteelt, maar ook productie van andere drugs of drugshandel raakt ook u als buurtbewoner. Wonen naast een hennepplantage of drugslab levert serieus brand-, explosie- of verstikkingsgevaar op. Om nog maar te zwijgen van de stankoverlast, lekkages en vervuiling. Want chemisch afval van drugslabs wordt vaak zomaar ergens gedumpt. Met alle gevolgen van dien. Vervuiling en verloedering van de buurt ligt op de loer. En wie wil een huis kopen in een buurt met drugscriminaliteit?

Met de actie Hensplantages de woonwijk uit, wil de gemeente de gevaren van hennepplantages tegengaan. Samen met u, de buurtbewoners.

Wat gaan we doen

We voeren campagne in woonwijken van Sittard-Geleen. Wij informeren u persoonlijk over: hoe u drugscriminaliteit kunt herkennen de gevaren en gevolgen van hennepteelt of drugslabs in uw buurt hoe u signalen veilig en anoniem kunt melden wat u zelf kunt doen om uw buurt veiliger te maken.

Waar kunt u op letten?

  • U ziet/hoort op vreemde tijdstippen verdachte activiteit in en rond het huis. Er brandt bijvoorbeeld de hele nacht licht of er wordt apparatuur, jerrycans en potgrond op rare tijden naar binnen gedragen. U ziet om de 10 à 12 weken dezelfde mensen het pand bezoeken of een geblindeerde bestelbus voor de garagepoort. Mensen met nerveus, gejaagd gedrag of mensen die op hun hoede zijn in de straat.
  • Rolluiken die altijd dicht zijn, afgeplakte ramen of vocht op de ramen.
  • Stroomuitval of spanningsdips door overbelasting van het netwerk.
  • U ruikt een sterke, vreemde geur en hoort voortdurend zoemen van installaties en ziet extra ontluchtingspijpen op het dak.
  • Bovenstaande signalen in combinatie met buren die plotseling veel geld uitgeven aan een dure auto, luxe vakanties of andere dure spullen.

Wat kunt u doen?

Signaleert u stank, lawaai, vervuiling, verdachte personen of voertuigen? Schrijf dan opvallende gegevens op, zoals kentekens van auto’s en kenmerken van verdachte personen. En de dagen en tijdstippen van de activiteiten. Natuurlijk ook het adres van de verdachte woning. Herkent u een patroon, noteer dat dan ook en geef het bij uw melding door. Vermoedt u dat er hennepteelt in uw buurt plaatsvindt? Meld Misdaad Anoniem telefoon 0800 7000, www.meldmisdaadanoniem.nl.

In de campagne Hensplantages de woonwijk uit werkt de gemeente samen met Enexis, Politie en Brandweer.

Reacties