Kènjeroptoch trekt weer door Sittard

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zondag 16 februari 2020, traditiegetrouw de zondag voor vastelaovend, trekt vanaf 13:33 uur de Kinderoptocht, met aansluitend de intocht van stadsprins Thierry I, door de straten van Sittard.

Als de weergoden de Sittardse kinderen goed gezind zijn belooft het een fantastische dag te worden, waarop tienduizenden bezoekers de stad zullen overspoelen.

De route van de Kinderoptocht 2020 is gelijk aan die van afgelopen jaar, inclusief de lus Begijnenhofstraat-Kloosterplein-Oude Markt. De optocht vertrekt vanaf het terrein van het voormalig ziekenhuis. Vervolgens trekt de kleurrijke stoet via de Rijksweg Noord, Walramstraat, Overhovenerstraat, Steenweg, Voorstad, Brandstraat, Limbrichterstraat, Begijnenhofstraat, Deken Tijssenstraat, Kloosterplein, Oude Markt, Markt, Limbrichterstraat (bij Stadspomp linksaf), Molenbeekstraat, Nieuwstraat, Plakstraat en de Putstraat naar de Markt waar de optocht wordt ontbonden. Na afloop zullen scholieren van diverse Sittardse basisscholen carnavalsliedjes zingen. Aansluitend gooit stadsprins Thierry I de eerste sinaasappel, als startsein voor de traditionele ‘appelesieneraege’. Daarna volgt de prijsuitreiking.
route kinderoptocht

Kènjer Sjurie

Naast de optochtjury gaat zondag voor het tweede opeenvolgende jaar ook de Kènjer Sjurie aan de slag. Deze bestaat uit acht basisschoolleerlingen. Samen met de jury beoordeelt ze de deelnemende vastelaoveskèrkes (wagentjes gemaakt door kinderen) en de/’t sjoons verkleide sjnaak of mechelke.

Familieprijs

Net als in 2019 valt er ook een speciale familieprijs te winnen voor ouders die samen met hun kinderen meetrekken in de optocht: de Gouwe Paplaepel. De kèrkes vormen vanaf dit jaar een aparte categorie. Het vier jaar geleden opgestarte kèrkes project blijkt een succes. Dit jaar zijn in de optochthal weer de nodige kèrkes gebouwd. Opvallend is dat naast de kwantiteit ook de kwaliteit van de kèrkes een duidelijk stijgende lijn vertoont.

Voorbereiding

Om de kinderen te informeren over de achtergronden van carnaval en in het bijzonder de optochten, hebben echte Sittardse carnavalisten in de afgelopen weken carnavalslessen gegeven op Sittards basisscholen. Aansluitend vonden er rondleidingen plaats in de optochthal. Tijdens deze rondleidingen heeft ieder kind een vogel beschilderd. Al deze vogels sieren samen een van de kèrkes die aan de optocht deelnemen.

Historie

Sinds 1965 trekt de kinderoptocht op de zondag vóór carnaval door de Sittardse straten. Voordien vond deze steeds op carnavalsmaandag plaats. Een prima besluit destijds. De Sittardse kinderoptocht is mede daardoor uitgegroeid tot een echte opwarmer voor de dolle dagen. Die dag mag Sittard steeds vele duizenden bezoekers uit geheel Limburg en ook van daarbuiten verwelkomen.

Aanmelden

Het aanmelden voor deelname aan de kinderoptocht is niet verplicht, maar het OKZ roept deelnemers wel dit toch te doen via de www.optoch.nl. Op zaterdag maakt het OKZ al een indeling, zodat de kinderoptocht makkelijker en beter ingeregeld kan worden. Tevens is dit makkelijker werken voor de verslaggevers en de jury. “Maar we willen de spontaniteit er niet helemaal uithalen. Deelnemers kunnen zich op zondag 16 februari tussen 12:00 uur en 13:00 uur nog aanmelden vlak voor vertrek”, zegt OKZ voorzitter Peet van Erp desgevraagd.

Reacties