Boomwerkdag in Absbroekbos

Foto: Boomwerkdag Absbroekbos 2020

Groot was het enthousiasme van de 75 schoolkinderen en hun begeleiders tijdens de Boomwerkdag in het Absbroeksbos op 13 februari.

De kinderen, afkomstig van 3 scholen, hielpen in de regen mee met bosdunning, bomen omzagen dus. Dat is nodig om de andere bomen licht en ruimte te geven, zodat ze goed kunnen groeien.

Voorafgaand aan de Boomwerkdag gaf Centrum voor Natuur en Milieu Educatie De Rollen een instructie les op de scholen. De begeleiding ter plekke gebeurde door vrijwilligers van verschillende IVN-afdelingen en vrijwilligers van Natuurmonumenten , door medewerkers van gemeente Sittard-Geleen en Natuurmonumenten. Een mooie vorm van samenwerking.

Zagen en stapelen in de regen

Het Absbroeksbos is een natuurgebied langs de Geleenbeek bij Munstergeleen, tussen Geleen en Sittard. Hier zijn de afgelopen jaren vele bomen aangeplant door de kinderen van de basisscholen op de landelijke Boomfeestdag. Voor de vierde keer op rij zijn we nu in deze bossen met scholen aan het werk. De kinderen van de groep 8 van basisschool aan de Meule uit Sittard, leerlingen van SO Xaverius Geleen en Xaverius LW&TC Sittard waren ondanks de regen enthousiast! Het zagen met de beugelzaag werd geoefend en dat vergde de nodige spierkracht, teamwork en techniek! De afgezaagde stammen en takken werden met hulp van de vrijwilligers opgestapeld tot zogenaamde rillen, houten afscheidingen waarin vogels, bodemdieren, egels en insecten een woon- of schuilplaats vinden.

Bedankt

In het Absbroekbos staken, terwijl iedereen druk aan het zagen was die ochtend, zomaar 4 reeën het veld over en liepen vervolgens het bos in! Voor degenen die het opgemerkt hadden was dat wel een cadeautje! Aan het einde van de ochtend kwam de vraag: “Mogen we volgend jaar weer komen?” Na afloop was er vanwege de regen dit keer onder de tent, biologisch appelsap van Cultura Fruit uit Puth en een presentje voor de scholen. Dank aan iedereen die meehielp deze activiteit mogelijk te maken.

Reacties