Sittardse carnavalsoptocht afgelast wegens gevaar harde wind

Foto: SGN/Els Diederen [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons

De carnavalsoptocht die zondag 23 februari 2020, door de Sittardse binnenstad zou trekken gaat niet door.

De organiserende stichting Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) heeft dit zaterdag besloten in nauwe samenspraak met burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen en op advies van het team openbare orde en veiligheid. Op zondag 8 maart zal de optocht, samen met de eerder afgelaste kinderoptocht, alsnog door de straten van Sittard trekken.

Grote optocht en kinderoptocht verplaatst naar 8 maart

Voor de gehele zondag verwachten de diverse binnen- en buitenlandse meteorologisch bureaus vooral voor Zuid-Nederland zeer onstuimig weer (harde wind van windkracht 5-6 en veel regen) met op grote schaal zware windstoten met uitschieters tot 80-90 km (windkracht 9). Voor het KNMI reden de code geel voor Limburg af te kondigen. Vanaf windkracht 6 raden veiligheidsdiensten dergelijke buitenactiviteiten sterk af. Dit advies hebben het OKZ en burgmeester Cox sterk laten meewegen in het uiteindelijke besluit.

De combinatie van harde wind met de, eveneens voorspelde, regen voor de hele zondag zorgen voor de deelnemers en het publiek voor, tijdens en na de optocht voor mogelijk onveilige situaties. Deze worden mogelijk verder vergroot door de deelname van de vele praalwagens aan de Sittardse optocht. De praalwagens, waaraan honderden vrijwilligers maandenlang in de optochthal hebben gebouwd, vormen al generaties lang een essentieel onderdeel van de Sittardse optocht. „Een carnavalsoptocht zonder deze praalwagens is voor ons als OKZ onbespreekbaar”, onderstreept OKZ voorzitter Peet van Erp.

Het OKZ heeft in overleg met de gemeente Sittard-Geleen besloten de grote optocht te verplaatsen naar zondag 8 maart 2020. Voor die dag stond reeds de vorige week afgelaste kinderoptocht op de agenda. Die dag zal een gezamenlijke kinder- en grote optocht door de straten van Sittard trekken.

Los van de afgelasting van de optocht vinden in de Sittardse binnenstad de normale carnavalsactiviteiten gewoon doorgang.

Cookieinstellingen