CMS: ‘Alleen samenwerking brengt ons verder’

... 6000 handtekeningen ...
... 6000 handtekeningen ...
Foto: CMS

De laatste maanden had het er in Sittard alle schijn van dat er wéér een nieuwe actiegroep het levenslicht had gezien.

Een aantal ondernemers in de Sittardse binnenstad voerde onder de noemer ‘Red ós Zitterd’ (ROZ) actie tegen het gemeentelijke parkeerbeleid, de manier waarop werd gehandhaafd en de staat van onderhoud van de openbare ruimte.

Allemaal zaken waar het Centrum Management van Sittard (CMS) al langer over in gesprek was met de gemeente. Maar volgens ROZ ging dat niet voortvarend genoeg. De actiegroep startte een petitie waaruit moest blijken dat er dringend wat moest veranderen aan het parkeerbeleid, de wijze van handhaving en het onderhoud in de binnenstad. Vandaag gaven Nathalie Cremers en Ad Smeets names ROZ een stapel getekende petities af op het gemeentehuis. In totaal werden zo’n zesduizend handtekeningen opgehaald.

Inmiddels hebben CMS en ROZ samen diverse gesprekken gevoerd met de gemeente Sittard-Geleen in de persoon van wethouder Pieter Meekels en is bij ROZ ook het besef gegroeid dat je alleen resultaat boekt door onderling met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. CMS streeft immers net als ROZ naar een goed ondernemersklimaat, naar een stadscentrum waar bezoekers graag (terug)komen.

Rino Vincken van CMS: “Het is van groot belang dat we als ondernemers samen optrekken en één geluid laten horen in het belang van het centrum van Sittard.” Vincken vertelde dat de bijeenkomst een aantal afspraken heeft opgeleverd.

Allereerst is de gemeente gaan onderzoeken of er op het terrein van parkeren, handhaving en onderhoud van de openbare ruimte in de binnenstad ‘quick wins’ zijn te behalen. Wat het parkeren betreft gaat de gemeente bekijken of er bij wijze van proef een aanpassing mogelijk is van de tarieven die gelden in de Odaparking en op P-Steenweg. Een onderwerp dat al een jaar geleden door CMS werd aangekaart bij de gemeente en waar nu dan eindelijk meer beweging in komt. Het streven is – wat de Oda-parking betreft – om de proef van december afgelopen jaar door te gaan trekken over de rest van 2020. Over het te hanteren tarief, de ingangsdatum en looptijd van de proef hoopt men over drie weken meer duidelijkheid te kunnen bieden. CMS benadrukt dat in deze dus nog geen garanties kunnen worden afgegeven. Wat de handhaving betreft mogen de BOA’s zich minder strikt opstellen. De winkeliers kunnen straks rechtstreeks met de afdeling handhaving bellen als ze vragen hebben over de wijze van handhaven. En wat de openbare ruimte betreft gaat de gemeente bekijken of – wat het stadscentrum betreft – kan worden overgestapt van onderhoudsniveau C naar B.

Vincken: “Van de kant van de gemeente is er dus beweging en de bereidheid om met de ondernemers in het centrum mee te denken. Wat het onderhoud van de openbare ruimte betreft wordt ook van de kant van de ondernemers wat inzet gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan het adopteren van een vuilnisbak.”

Verder gaan ook de ondernemers zelf actief op zoek naar ‘quick wins’, acties waarmee het centrum eenvoudig aantrekkelijker wordt voor bezoekers. Daarvoor heeft CMS een werkgroep in het leven geroepen, waarin ook Ad Smeets en Nathalie Cremers zitting nemen. Een eerste punt dat ter hand wordt genomen is het aankleden van de etalages van leegstaande winkels. Vincken: “CMS regelt de sleutels, maar het is aan de ondernemers om de aankleding van een etalage op te pakken”.

Het CMS gaat uiteraard door met waar het al een paar jaar met succes mee bezig is: het bedenken en uitvoeren van leuke activiteiten die publiek naar het centrum van Sittard trekken. Denk bijvoorbeeld aan de Sjtoere Mannedaag, Alles veur de Mam en Kènjerfest. In april staat Fabulous, een nieuw fashion en life style evenement op het programma. En minstens zo belangrijk: CMS werkt aan een brede visie voor Sittard waarin toerisme centraal staat. Koen van Beek, voorzitter CMS: “De gemeente heeft ons gefaciliteerd in het uitwerken van die visie, waarbij we werden begeleid door medewerkers van de Brightlands Innovation Factory.” Dat heeft geresulteerd in een visie die de interesse en medewerking heeft van de gemeente Sittard-Geleen. Ook de Provincie Limburg is belangstellend. “Binnenkort gaan we samen met een delegatie van het gemeentebestuur daarover het gesprek aan met de Provincie”, aldus Van Beek. De visie leidt tot plannen die onder meer raken aan het parkeerbeleid, het onderhoud van de openbare ruimte en het winkelbeleid.

Vincken wil nog eens benadrukken dat de betrokkenheid en input van alle winkeliers in de binnenstad van Sittard bij CMS zeer gewenst en welkom is. “We zijn samen verantwoordelijk. Samen maken wij de Stad!

Cookieinstellingen