Sittardse optocht gaat (vooralsnog) gewoon door

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Sittardse ‘Vastelaovesoptochten’ die op de zondagen 16 en 23 februari werden afgelast, gaan vooralsnog gewoon door op zondag 8 maart aanstaande.

Daartoe heeft de organiserende stichting Optoch Kommitee Zitterd in overleg met de gemeente besloten. Alle buitenactiviteiten kunnen in principe doorgaan omdat er geen gevaar is voor besmetting. Alle gevallen vlak over de grens in Duitsland zijn terug te voeren op een bijeenkomst in Gangelt en de bron van alle tot nu toe bekende Nederlandse besmettingen zijn terug te voeren op een verblijf in Noord-Italië. Als hierin verder geen verandering komt en de weergoden de organisatie nu wel goed gezind zijn, start de gecombineerde optocht zondag om 12:55 uur.

Route

Er wordt getrokken over de route van de Grote Optoch, omdat de route van de Kènjeroptoch niet geschikt is voor de Midden en Grote wagens. De route van de Grote Optoch is 2780 meter lang en daarmee 760 meter langer dan de route van de Kènjeroptoch. De opstelling is op de Leyenbroekerweg – Kennedysingel – Lahrstraat. De (reclame-)optocht vertrekt om 12:55 uur.

Startvolgorde Optocht

De Kènjer- en Grote Optoch worden gemengd. De reeds gepubliceerde volgorde van de Grote Optoch vormt daartoe de basis. We zullen de deelnemers aan de Kinderoptocht tussenvoegen tot aan het laatste kwart van de optocht. Dit omdat het OKZ ook rekening houdt met de Kinderjury, zodat het voor hen een niet te lange zit wordt. Het gevolg is dat er een nieuwe nummering plaatsvindt. Over het afhalen van het nieuwe deelnamenummer worden de deelnemers apart geïnformeerd.

Jurering en uitslagen

Beide optochten worden apart gejureerd. Vanaf circa 18:45 uur vinden de twee prijsuitreikingen op de Markt plaats. Tussen het einde van de optocht en begin van de prijsuitreiking zullen diverse artiesten op de Markt optreden.

Gezamenlijke collecte

Traditioneel collecteert de Mander in de Kènjeroptoch en het Optoch Kommitee in de Grote Optoch. Gezien de bijzondere situatie dit jaar is, in goed onderling overleg, besloten om gezamenlijk te collecteren. De opbrengst wordt gedeeld. De Mander collecteert voor speelbos ‘Sjabolleke’ aan de rand van het Sittardse stadspark. De opbrengst van het Optoch Kommitee is bestemd als bijdrage in de organisatiekosten van de optochten en de exploitatie van de optochthal, waar het OKZ de diverse buurten en groepen steeds de gelegenheid biedt te bouwen aan de prachtige praalwagens.

Carnavaleske stemming

Het zou mooi zijn als de stemming deze zondag toch carnavalesk zou zijn. Het OKZ roept de bezoekers daarom op om zich zoveel mogelijk te verkleden.

Live uitzending bij lokale omroep

Lokale omroep Bie Os verzorgt een rechtstreekse uitzending van de Sittardse optocht op Ziggo-kanaal 41 en 45. Degene die niet in de gelegenheid zijn de optocht te bezoeken kunnen zo het evenement van huis uit volgen.

Optochtroute

De optocht start vanaf de hoek Putstraat-Kollenberg-Leyenbroekerweg-President Kennedysingel en volgt dan de volgende route: Route 2020 (genoemde doorkomsttijden gelden voor de kop van de reclameoptocht)
optochtroute 202012:55 uur: Kruising Putstraat-Leyenbroekerweg
13:00 uur: Putstraat (1)
13:07 uur: Markt (2)
13:10 uur: Oude Markt (3)
13:14 uur: Kloosterplein (4)
13:19 uur: Deken Tijssenstraat (5)
13:23 uur: Ligneplein (6)
13:24 uur: Willy Hillenstraat (7)
13:27 uur: Rijksweg Noord (8)
13:35 uur: Overhovenerstraat (9)
13:46 uur: Walramstraat (10)
13:54 uur: Parallelweg (11)
13:57 uur: Stationsdwarsstraat (12)
14:05 uur: Steenweg (13)
14:15 uur: Voorstad (14)
14:19 uur: Brandstraat (15)
14:24 uur: Limbrichterstraat (16)
14:30 uur: Markt (17)

Reacties