Veel afmeldingen voor gecombineerde optocht in Sittard

Foto: Els Diederen [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons

Het is geen goed jaar voor de Sittardse carnavalsoptochten. Zowel de kinderoptocht als de grote optocht werden vanwege de stormachtige weersomstandigheden op 16 en 23 februari afgelast.

De kleurrijke optochten werden verplaatst naar zondag 8 maart aanstaande en trekken dan gecombineerd door de straten van het centrum van Sittard. Maar nu is er opnieuw onzekerheid over het doorgaan van de stoet. Ditmaal niet wat betreft het weer, maar wel wat betreft de representativiteit ervan.

Volgens voorzitter Peet van Erp van het organiserende Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) hadden tot voor kort 112 deelnemers – enkelingen, koppeltjes, kleine – midden en grote groepen, zaate hermeniekes, harmonieën en fanfares en middelgrote en grote carnavalswagens – zich voor deelname aan de optocht aangemeld. Maar inmiddels neemt het aantal afmeldingen toe, waaronder enkele wagens en grote groepen. Ook harmonie Sint Joseph heeft zojuist aangegeven niet mee te zullen trekken. “Door het stijgende aantal afmeldingen kan de representativiteit van de optocht in gevaar komen en dat kan een reden zijn om de stoet alsnog af te gelasten,” aldus Van Erp.

De redenen voor de afmeldingen zijn divers. Na een oproep van het OKZ aan de deelnemers van beide optochten om te laten weten wie niet mee kon doen aan de optocht van 8 maart kwam een aantal afmeldingen binnen. Een aantal deelnemers gaf aan geen zin meer te hebben, anderen zijn met vakantie of krijgen om andere redenen de deelnemers niet bij elkaar. Maar ook nu, kort voor de optocht, komen er afmeldingen binnen. Een aantal zonder reden, een aantal wegens ziekte en weer een aantal wegens vrees voor het coronavirus.

Van Erp: “Wat het coronavirus aangaat lopen de meningen sterk uiteen. Wij varen wat dat betreft op het kompas van Veiligheidsregio Zuid-Limburg, GGD en de gemeente, en dat geeft aan dat er geen bezwaar zou zijn om de optocht te laten doorgaan. Wat niet wil zeggen dat we ons daar geen zorgen over maken.”

Ook bij scholenkoepel Kindante bestaan zorgen om het coronavirus en het risico op besmetting. De koepel heeft de aangesloten basisscholen in Sittard-Geleen daarom het dringende advies gegeven om op 8 maart niet deel te nemen aan de optocht. Het is op dit moment niet bekend hoeveel scholen aan die oproep gehoor zullen geven.

Vandaag kunnen de optochtdeelnemers hun startnummer voor de optocht afhalen in café Schtad Zitterd. Dan heeft het OKZ meer duidelijkheid over het aantal deelnemers aan de optocht.

Reacties