Toespraak premier Mark Rutte: ‘We staan voor een grote opgave’

Foto: still uit uitzending NOS

Premier Mark Rutte sprak vanavond de natie toe in verband met de coronacrisis. De laatste keer dat een premier het volk toesprak was in 1973.

Toen richtte premier Joop den Uyl het woord tot alle Nederlanders ten tijde van de oliecrisis. De oliecrisis verbleekt bij de crisis die nu niet alleen Nederland, maar tal van landen wereldwijd doormaken ten gevolge van het coronavirus.

Premier Rutte sprak aan het begin van zijn toespraak zijn medeleven uit met de nabestaanden van degenen die ten gevolge van COVID-19 zijn overleden en hij sprak zijn zorg uit over ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Hij liet verder weten dat wordt verwacht dat zeer veel Nederlanders met het virus besmet zullen raken, maar ook dat de deskundigen verwachten dat de meeste ziektegevallen een mild verloop zullen hebben.

De maatregelen die hier en elders worden getroffen zijn ongekend voor landen in vredestijd

Verder lichtte de premier toe dat alle maatregelen erop zijn gericht om te komen tot een gestaag groeiende groepsimmuniteit. Die ontstaat naarmate steeds meer mensen het virus oplopen, daar ziek van worden en er weer van herstellen.

De maatregelen zijn er dan ook op gericht om te voorkomen dat er in één keer heel veel mensen ziek worden, waardoor het systeem van medische zorg overbelast raakt. De tot nu toe genomen maatregelen moeten ertoe leiden dat de verspreiding van de ziekte gecontroleerd gebeurt en over een ruimere tijd wordt gespreid. Eindeloos proberen om het virus tegen te houden zou betekenen dat het land langdurig, misschien wel een jaar, op slot moet. Dat is uiteraard geen optie. Bovendien bouwt met die aanpak niemand resistentie tegen het virus op en zien we ons bij een nieuwe uitbraak van dit virus opnieuw voor exact dezelfde problemen gesteld.

Evenmin is het een optie om alle maatregelen achterwege te laten en het virus ongecontroleerd zijn gang te laten gaan. Dat zou onvermijdelijk tot overbelasting van het system van medische zorg en tot veel sterfgevallen leiden.

Het blijft zoeken naar de balans tussen maatregelen nemen die nodig zijn en het gewone leven zoveel mogelijk door laten gaan.

De premier stond uiteraard ook stil bij de economische zorgen die het virus en de tot nu toe afgekondigde maatregelen met zich meebrengen. Ondernemers die plots met de rug tegen de muur staan, werknemers die dreigen hun baan kwijt te raken. Hij beloofde dat het kabinet alles op alles zal zetten om het bedrijfsleven, van zzp’er tot KLM, steun te bieden en niet in de steek te zullen laten.

Verder riep hij iedereen op om vooral de getroffen maatregelen op te volgen, solidariteit met elkaar te betrachten en het gezamenlijk belang boven het eigen belang te stellen.

Hij sprak zijn dank uit voor iedereen die is betrokken bij de zorg en het onderwijs en sloot af met te zeggen dat we voor een grote opgave staan, die we samen het hoofd moeten bieden. En tenslotte: “Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.”

Cookieinstellingen