Update: Nederland staat stil

Foto: CC0

Gisteravond presenteerde ons kabinet het eerste steunpakket, het ‘Noodpakket voor Banen en Economie’.

Het bevat twee typen van maatregelen; steunmaatregelen en liquiditeitsmaatregelen. Hieronder geven juristen van KampsVanBaar Advocaten weer wat de maatregelen zijn.

De Werktijdverkorting wordt Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud

Na ruim 78.000 aanvragen voor de wtv-regeling is gebleken dat er behoefte is aan een snellere en wendbaardere regeling die beter is toegerust op de grote aantallen waar we op dit moment mee te maken hebben.

De wtv-regeling is met onmiddellijke ingang ingetrokken. Er kunnen geen nieuwe aanvragen meer worden ingediend. Reeds ingediende wtv-aanvragen worden beschouwd als ingediende aanvragen voor de nieuwe regeling; wel zal aanvullende informatie opgevraagd worden bij de indieners. Eventuele verleningen aangevraagd onder de “oude” wtv-regeling moeten onder de nieuwe regeling worden aangevraagd.

Op dit moment wordt gewerkt aan de invoering en openstelling van de nieuwe Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW).

Werkgevers die te maken hebben met tenminste 20% verwacht omzetverlies, kunnen – gerelateerd aan het omzetverlies – bij UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen ter hoogte van maximaal 90% van de loonsom.

De ins en outs van de regeling zijn nog niet allemaal bekend. Wel is duidelijk dat hierbij in ieder geval twee voorwaarden gelden:

  1. De werkgever committeert zich bij de aanvraag vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt; en
  2. Werkgevers betalen het loon aan betrokken werknemers volledig door.

Voorts wordt het mogelijk (eventueel onder andere voorwaarden) de tegemoetkoming te verlengen met nog eens drie maanden.

De tegemoetkomingsregeling is van toepassing op werknemers in vaste dienst maar ook op werknemers met een flexibel contract voor zover zij in dienst blijven gedurende de aanvraagperiode. Ook uitzendbureaus kunnen voor uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn een aanvraag indienen.

Met de regeling roept het kabinet werkgever op om werknemers zoveel mogelijk in dienst te houden voor de uren die zij werkten.

Het kabinet komt werknemers ook tegemoet door de regeling los te koppelen van de WW. Door gebruikmaking van de regeling worden geen WW-rechten van werknemers opgesoupeerd.

Hoe hoog is de tegemoetkoming?

Op de website van rijksoverheid is hierover het volgende te lezen:
“De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maximaal 90% van de loonsom.”

Hieronder enkele voorbeelden van hoe de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming uitwerkt:

  • indien 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
  • indien 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
  • indien 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.

Voorschot

Het is de bedoeling dat UWV op basis van de aanvraag een voorschot van de tegemoetkoming (in elk geval 80% van het bedrag) zal verstrekken. Achteraf zal dan moeten worden vastgesteld wat het daadwerkelijke verlies in omzet is geweest en kan er sprake zijn van nabetaling of terugvordering afhankelijk van de omstandigheid of het voorschot te beperkt of te ruim blijkt te zijn geweest.

Houd er rekening mee dat voor grote aanvragen hierbij bovendien een accountantsverklaring is vereist.

Kan een NOW-aanvraag al worden ingediend?

Dat is op dit moment nog niet mogelijk. De periode waarover tegemoetkoming kan worden gevraagd is niet afhankelijk van deze datum nu de tegemoetkoming ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.

ZZP-ers

Het hele pakket dat het kabinet aankondigde geldt ook voor ZZP-ers. Minister Wiebes maakte duidelijk dat zijn eerdere uitspraken ‘niet gelukkig’ waren. Daarnaast wordt de bijstand laagdrempelig toegankelijk; er vindt geen inkomens- en / of vermogenstoets plaats (ook niet van de partner). Gedurende drie maanden wordt het inkomen aangevuld tot het sociale minimum en dit behoeft niet te worden terugbetaald.

Belastingen

De komende drie maanden hebben alle ondernemers (ondernemingen) uitstel voor het betalen van de belastingsoorten IB, VpB, LB, OB. De invorderingsrente zal nagenoeg op nihil gesteld worden.

Ook kan om een wijziging (verlaging) van de voorlopige aanslag IB en VpB worden gevraagd.

Bancair

De BMKB regeling wordt verruimd en dit is al gerealiseerd per 16 maart 2020.

Ook de GO-financiering (Gegarandeerde Vermogen – financiering) wordt verruimd.

De aflossingen van de financieringen via Qredits worden drie maanden opgeschort en er wordt een rentekorting verleend.

Noodloket

Economische Zaken richt een noodloket in, waar een vaste tegemoetkoming van € 4.000,00 kan worden aangevraagd.

Gezondheidszorg

Het kabinet zal ervoor zorgen dat er voldoende geld aanwezig is en zet alles op alles om ervoor te zorgen dat er voldoende beschermende middelen zullen zijn.

Het kabinet maakte duidelijk dat dit een eerste pakket maatregelen is dat flexibel is; indien nodig wordt het uitgebreid en / of verlengd.

Nadere informatie van de zijde van het kabinet volgt nog.

De Kamerbrief met betrekking tot deze maatregelen, vindt u hier.

BMKB regeling

Voor de BMKB – regeling is ondertussen de onderstaande informatie al beschikbaar.

Borgstelling MKB-kredieten

Met de kamerbrief van d.d. 12 maart 2020 heeft het kabinet reeds maatregelen aangekondigd om de economische impact van het coronavirus voor Nederlandse ondernemers deels te ondervangen. Een van de voorgenomen maatregelen is de verruiming van de BMKB. De overheid zal voor een deel borg staan voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar aan de financier niet genoeg zekerheden kunnen bieden. De BMKB staat ook open voor zzp’ers met een eigen onderneming (eenmanszaak, V.O.F.’s of B.V.’s)

Voor wie?

De Borgstelling MKB-kredieten is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot € 50 miljoen. De meeste mkb-bedrijven vallen onder de regeling.

De BMKB staat niet open voor bedrijven die meer dan 50% van hun omzet behalen uit bank- of belegginszaken of de exploitatie van onroerend goed. Ook bedrijven die meer dan 50% omzet behalen uit de visserij of agrarische sector komen niet in aanmerking voor de BMKB.

Aanvraag

De BMKB moet door de financier worden aangevraagd bij het RVO. Als ondernemer kunt u alleen uw financier verzoeken gebruik te willen maken van de verruimde borgstellingsregeling. De financier is bij het afsluiten van de het borgstellingskrediet een eenmalige garantieprovisie verschuldigd aan het RVO. De hoogte van de provisie is afhankelijk van de hoogte van het borgstellingskrediet en de looptijd van het krediet. De provisiekosten zullen aan de ondernemer worden doorberekend.

Verruiming BMKB

In de huidige regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier (vaak een bank) verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet. Een rekenvoorbeeld om het te verduidelijken: Een ondernemer wil een lening bij de bank aangaan voor € 100.000,-. Het borgstellingskrediet bedraagt in dit geval € 50.000,- (50%). De overheid staat borg voor een bedrag van € 45.000 (90% van € 50.000,-). De ondernemer zal de bank dus nog voor € 55.000 aan zekerheden moeten bieden.

Met de voorgenomen maatregel voor de verruiming van het BMKB wordt het borgstellingskrediet verhoogd van 50% naar 75%. Dit betekent voor het gegeven rekenvoorbeeld het volgende: Een ondernemer wil wederom een lening bij de bank aangaan voor € 100.000,-. Het borgstellingskrediet bedraagt in dit geval € 75.000,- (75%). De overheid staat borg voor een bedrag van € 67.500,- (90% van € 75.000,-). De ondernemer zal de bank dus nog voor € 32.500,- aan zekerheden moeten bieden.

Met de verruiming van het BMKB wordt de ondernemer in staat gesteld een hogere lening te kunnen afsluiten. Het is immers belangrijk om liquiditeitsproblemen te voorkomen.

Overbruggingskrediet / Rekening Courant

De verruiming van de BMKB-regeling is ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening-courant kredieten met een looptijd tot twee jaar (kamerbrief d.d. 15 maart, staatssecretaris Mona Keijzer).

Vanaf wanneer?

De maatregel is vanaf 16 maart 2020 effectief en geldt tot 1 april 2021. Vóór 1 april 2020 wordt de aangepaste BMKB-regeling gepubliceerd, deze zal met terugwerkende kracht gelden vanaf 16 maart 2020.
De kamerbrief vindt u hier.

Zodra weer nieuwe informatie beschikbaar is, informeren mr Nicole Laumen en mr Jeroen Gorissen van LampsVanBaar Advocaten u met een nieuwe update.

Cookieinstellingen