His­to­risch mo­ment ver­ga­de­ring Pro­vin­ci­a­le Sta­ten vrij­dag 3 april 2020

Foto: Kleon3 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Vrijdag heeft Gouverneur mr. Theo Bovens als voorzitter van Provinciale Staten samen met de Griffier vastgesteld dat er geen quorum was voor de vergadering van Provinciale Staten.

Het volgens de Provinciewet (Art.20 lid 1) vereiste minimale aantal Statenleden voor het openen van een Provinciale Statenvergadering (het quorum, de helft van het aantal statenzetels plus één) was niet aanwezig. De vergadering kon dus niet worden geopend. Dat had uiteraard alles te maken met de door de overheid ingestelde maatregelen ter indamming van de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Daarom heeft de Gouverneur een nieuwe vergadering, met dezelfde agendapunten van vrijdag, uitgeschreven voor maandag 6 april 2020 om 10:00 uur. De Provinciewet (Art.20 lid 2) biedt namelijk de mogelijkheid om een nieuwe vergadering uit te schrijven. Voor deze vergadering is een meerderheid wettelijk niet meer noodzakelijk om rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen. Digitaal stemmen is evenmin mogelijk, omdat de wet hier nu nog niet in voorziet.

Concreet betekent dit dat op 6 april 2020 slechts 1 Statenlid aanwezig zal zijn om rechtsgeldig te kunnen besluiten. Op deze manier maakt de Provincie gebruik van de mogelijkheden die de huidige wet biedt. Uiteraard is de vergadering van maandag 6 april 2020 live te volgen via internet.

Een vergelijkbare historisch moment deed zich afgelopen week op lokaal niveau ook al voor in Sittard-Geleen.

Cookieinstellingen