Oktoberfeest 2020 afgelast vanwege coronacrisis

Wachtrij voor de tent voor Rimpelpop, oktober 2019.
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het Oktoberfeest in Sittard-Geleen vindt dit jaar geen doorgang. De gemeente Sittard-Geleen vindt het onverantwoord om het jaarlijkse gemeentelijke evenement door te laten gaan vanwege de coronacrisis.

Het Oktoberfeest 2020 was gepland van 16 tot en met 21 oktober. Hoewel het landelijke verbod op evenementen met een vergunning- en meldplicht geldt tot 1 september, heeft het stadsbestuur besloten dat het Oktoberfeest 2020 definitief geen doorgang vindt.

“Volksgezondheid en veiligheid gaat boven vertier,” vertelt wethouder Andries Houtakkers (Evenementen). “Het is spijtig, maar ondenkbaar dat in deze crisistijd een grootschalig evenement als het Oktoberfeest plaatsvindt. Het maatschappelijk belang staat voorop. We nemen dan ook onze verantwoordelijkheid. Bijkomend is het na 1 september niet meer haalbaar om het feest economisch verantwoord te organiseren.”

Het evenement in het centrum van Sittard trekt jaarlijks zo’n 200-duizend bezoekers. Het Oktoberfeest in huidige vorm kan niet in de zogenoemde anderhalvemeter-samenleving plaatsvinden. “Er is natuurlijk ook een afweging gemaakt hoe we om moeten gaan met de inzet van hulpdiensten in het kader van de openbare orde en veiligheid bij zo’n groot evenement als het Oktoberfeest”, aldus burgemeester Hans Verheijen. “De hulpdiensten hebben het momenteel al ontzettend druk met het coronavirus. Dat leidt ongetwijfeld tot capaciteitsknelpunten in de tweede helft van het jaar.”

De gemeente heeft alle betrokken partijen geïnformeerd over de afgelasting en is nog in gesprek om gezamenlijk tot een goede afhandeling te komen. Waar mogelijk worden afspraken verzet naar de geplande editie van 2021.

Reacties