HN vraagt gemeente om horecaondernemers te helpen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Nu de verplichte sluiting van horecazaken is verlengd tot tenminste 19 mei vreest brancheorganisatie Horeca Nederland (HN) dat veel bedrijven deze lock down niet zullen overleven.

Eerder gaf de gemeente al aan dat de incassovorderingen van BsGW 3 maanden worden opgeschort. HN doet middels een schrijven aan het College van B&W en de gemeenteraad een beroep op de gemeente om de ondernemers verder tegemoet te komen.

HN verzoekt de gemeente bijvoorbeeld om de lokale lasten voor de horeca kwijt te schelden zolang als de verplichte sluiting nog aanhoudt. Het gaat dan om precariobelasting, onroerende zaakbelasting, waterschapsbelasting, afvalstoffenheffingen e.d. Ook wordt gevraagd om gedurende de crisis geen leges voor nieuwe vergunningen of het verlengen van bestaande vergunningen te laten betalen.

Verder vraagt HN om de al door snelle betalers betaalde lokale belastingen terug te betalen aan de betreffende ondernemers. Verder wordt gevraagd om huurkwijtschelding aan horecaondernemers die hun zaak exploiteren in een pand dat eigendom is van de gemeente. Daarnaast wordt een proactieve rol van de gemeente richting andere eigenaren van panden, waarin horecaondernemers zijn gevestigd, om de huur kwijt te schelden op prijs gesteld. “Huurkwijtschelding tijdens de sluitingsperiode geeft de noodzakelijke lucht om straks weer open te kunnen gaan,” stelt HN.

HN wijst erop dat een anderhalve meter samenleving in veel horecazaken niet tot een kostendekkende exploitatie zal kunnen leiden. Het zou daarbij helpen wanneer de gemeente tijdelijk het uitbreiden van de terrassen mogelijk maakt en het verder ook toestaat niet vergunde ruimtes te gebruiken om tafels naar toe te verplaatsen.

Cookieinstellingen