Programma MP Feesten Geleen en presentatie Gelaense Vaan 2.0

<em>Gelaense Vaan 2.0</em>
Gelaense Vaan 2.0
Foto: MP Feesten Geleen

Vandaag op de feestdag van de patroonheiligen van Marcellinus en Petrus, hebben de MP Feesten (Marcellinus en Petrus Feesten) de Gelaense Vaan 2.0 gepresenteerd.

Op deze tweede juni, de verjaardag van Geleen dus, heeft voorzitter Jos Cremers van de MP Feesten in de Marcellinus & Petrus Kerk van Oud Geleen het eerste exemplaar van deze nieuwe Gelaense Vaan uitgereikt aan wel een zeer bijzonder iemand: Graaf Huyn.

Uitgerekend dit jaar viert Geleen ook de 400e geboortedag van Arnold V Wolfgang graaf Huyn, heer van Amstenrade en Geleen. Bij het doopvont van de kerk, eeuwen geleden geschonken door de familie van Huyn, werd de vaan overhandigd aan de reïncarnatie van de Graaf.

De Gelaense Vaan heeft inmiddels zijn eigen geschiedenis. Het succesverhaal begint in 2004. Cremers heeft in dat jaar bij de Palio, de paardenrennen op het Piazza del Campo in het Italiaanse Siena, inspiratie opgedaan. Iedere buurt heeft daar zijn eigen vlag met daarop een eigen wapen. Het idee voor de Gelaense vaan was geboren: de Geleense driekleur, rood-wit-goud gecombineerd met het stadswapen van Geleen Marcellinus & Petrus die het familiewapen van Huyn dragen. Inmiddels hebben enkele duizenden Gelaense vanen hun weg gevonden. Niet alleen naar inwoners van Geleen maar ook, zoals een Waereldsjtad betaamt, naar Geleense emigranten in onder andere Australië, de VS en Canada. Ook veel studenten die in de randstad wonen zijn in het bezit van de vlag.

Cremers: “Daarnaast organiseren wij als MP Feesten jaarlijks een fotowedstrijd rond de vlag. Op foto’s is de vlag is dan te zien op de hoogste bergtoppen van de wereld zoals de Kilimanjaro, op grote duikdieptes zoals bij een scheepswrak in Guadeloupe of bij grote sportevents over de hele wereld. De voorraad raakte op en daarmee werd het tijd voor versie 2.0. De oorspronkelijke vlag is gepimpt: mooiere kleuren, betere kwaliteit en strakker vormgegeven.”

De opbrengst van de Gelaense Vaan gaat volledig naar de organisatie van de MP Feesten

De presentatie van de vlag op deze feestelijke dag is voor de MP Feesten ook de opmaat naar meerdere activiteiten die in de maand juni georganiseerd gaan worden en die passen binnen de geldende beperkingen van dit moment.

Programma MP Feesten XIV 2020

  • 6 juni 19:30 uur – Bie ós TV – MP Glück Auf Feestavond uit 2015 (herhaling op 7 juni 16:30 uur)
    In het kader van het jaar van de mijnen werd deze uitverkochte feestavond georganiseerd door de MP Feesten met muziek van Henk Steijvers, Ben Erkens die onder begeleiding van de 3-Geleense harmonieën het Carboonrepertoire zingen. Afsluiter is Bruno Majzerek
  • 13 juni MP 90’s Party Live-stream met diverse top dj’s en ludieke interactie met kijkers
  • 20 juni 19:30 uur – Bie ós TV – MP Corio-Glana Feestavond deel 1 uit 2016 (herhaling 21 juni 16:30 uur)
    In het kader van de natuurontwikkeling rond de Geleenbeek werd deze feestavond georganiseerd door de MP Feesten met artiesten uit het stroomgebied van de Geleenbeek (Glana). Muziek van Fanfare St.-Caecilia uit Schinnen, Schintaler, Laura Engel (sopraan bij André Rieu) en Frits Pelt uit Heerlen.
  • 27 juni 19:30 uur – Bie ós TV – MP Corio-Glana Feestavond deel 2 uit 2016 (herhaling 28 juni 16:30 uur)
    In het kader van de natuurontwikkeling rond de Geleenbeek werd deze feestavond georganiseerd door de MP Feesten met artiesten uit het stroomgebied van de Geleenbeek (Glana). Concert van de Philharmonie Sittard

Kijk voor meer informatie op mpfeesten.nl

Cookieinstellingen