Gemeente verleent vergunning voor Frans Klooster/Walram Site

impressie Walram Site
Foto: AGS Architect International

Het gemeentebestuur van Sittard-Geleen heeft vergunning verleend voor de bouw van een Chinees cultuur- en gezondheidscentrum in het Frans Klooster in Sittard.

De bouwvergunning voor het beeldbepalende plan is verleend aan Frans Klooster B.V., de Nederlandse bv van Chen Yagui, de Chinese zakenman die het monumentale pand op de Oude Ziekenhuislocatie enkele jaren geleden kocht van de gemeente.

Het uit 1905 stammende Frans Klooster maakte deel uit van het voormalige Maaslandziekenhuis en kwam leeg te staan nadat het ziekenhuis verhuisde naar de nieuwbouw op het voormalige Demy-terrein in Geleen, het huidige Zuyderland Medisch Centrum. Daarop werd een groot deel van het voormalige ziekenhuis gesloopt. Alleen het oude Franse klooster, inclusief de kapel, bleef staan, maar omdat er geen koper werd gevonden werden ook die gebouwen genomineerd voor de sloop.

Zover kwam het niet omdat een paar jaar geleden toch een koper werd gevonden. De uit Shanghai afkomstige Chen Yagui kocht het pand om er een gezondheids- en cultuurcentrum in te vestigen. Ook het prominente Confucius Instituut, met de Limburgse hoofdvestiging in provinciehoofdstad Maastricht, krijgt straks een dependance in de Walram Site, zoals de voorlopige naam van het project luidt.

Wanneer de bouw van start gaat is nog niet bekend, laat een woordvoerder van de Chinese eigenaar weten.

Reacties