Tweede project Duurzaam Sittard met succes afgerond

Wethouder Judith Bühler stelt de installatie symbolisch in werking
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

“Vandaag is een dag met een feestelijk tintje. Maar ook een dag met een rouwrandje”, zei Ben Bartholomeus, voorzitter van coöperatie Duurzaam Sittard vandaag.

Hij zei dat bij gelegenheid van de officiële ingebruikname van de zonnepanelen die in het kader van ‘stroom van andermans dak’ door Duurzaam Sittard werden geplaatst op het dak van de loods van schildersbedrijf Meures aan de Milieuparkweg in Sittard.

“Op 4 juni 2019, vandaag precies een jaar geleden, werd zonder enig vlagvertoon, het eerste zonnepanelenproject in Sittard aan Linde 6 in werking gesteld door wethouder Kim Schmitz. Vier dagen vóór deze ingebruikname overleed plotseling de toenmalige voorzitter van Duurzaam Sittard, Jules Hendriks. Hij verheugde zich, met ons, op de start van het eerste project. Vandaag zou hij, met ons, bijzonder trots zijn geweest op de ingebruikname van de tweede zonne-energieinstallatie en de tot nu toe behaalde resultaten sinds 4 juni 2019.”

In een jaar tijd leverden de zonnepanelen op de daken van de loodsen van Beursgens aan de Linde in Sittard zo’n 130 MWh, genoeg elektriciteit voor 47 gezinnen gedurende een heel jaar. Daarmee werd ruim 53 ton aan CO2-uitstoot bespaard.

Coöporatie Duurzaam Sittard heeft nu met dank aan schildersbedrijf Meures haar tweede zonne-energieproject voltooid. Op het dak van de loods van het schildersbedrijf liggen in totaal 253 zonnepanelen met een opbrengst van 385 Wattpiek elk, samen goed voor een jaaropbrengst van naar schatting 85 MWh. De installatie werd vanmiddag officieel in werking gesteld door wethouder Judith Bühler, die de verhinderde wethouder Kim Schmitz verving.

Derde project op dak BMM Groen

De naam Coöperatie Duurzaam Sittard is enigszins misleidend, omdat die de indruk kan wekken dat de coöperatie enkel voor Sittard actief is. Dat is beslist niet het geval: omdat in 2013 al de Energie Coöperatie Sittard-Geleen was opgericht is – om verwarring te voorkomen – gekozen voor de naam Duurzaam Sittard.

Dat het vizier niet enkel op Sittard is gericht blijkt uit de start van het derde project, waarvoor BMM Groen in Sittard in beeld is. Dat betekent dat – via de postcoderoos – ook inwoners van Einighausen en Limbricht aan dit project kunnen deelnemen. Geïnteresseerden kunnen zich al aanmelden voor deelname aan dit project. En verder vindt er ook al overleg plaats met enkele organisaties en een bedrijf in Geleen over plaatsing van zonnepanelen op enkele daken in 2021.

Op de foto boven dit bericht van links naar rechts: Ben Bartholomeus, voorzitter Duurzaam Sittard, Jos Meures en wethouder Judith Bühler.

Reacties