Brandbrief gob over ernstige overlast veroorzakende Poolse gastarbeiders

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Gemeenteraadslid Roy Breidenbach (gob) heeft een brandbrief geschreven aan het College van B&W van Sittard-Geleen.

Aanleiding daarvoor is “de absoluut niet meer te tolereren overlast van voornamelijk Poolse gastarbeiders in de Wijk Lindenheuvel”.

De klachten komen van zowel de inwoners als van de ondernemers en zijn zo ernstig dat hieraan niet voorbij kan worden gegaan. Op korte termijn ingrijpen van de overheid is hier absoluut vereist, zo schrijft Breidenbach, die ter staving daarvan een verontrustend beeld schetst.

De Poolse gastarbeiders lopen volgens het raadslid in groepsverband, vaak onder invloed van alcohol of anderszins, door de wijk Lindenheuvel. “Ze richten vernielingen aan, vervuilen de omgeving en veroorzaken ernstig geluidsoverlast. De klachten worden steeds ernstiger. Hiertoe behoort diefstal, agressie en openbare dronkenschap. Het is zelfs voorgekomen dat een van hun zijn grote behoefte in een van de winkels ‘achter de pakken met melk’ heeft gedaan.”

Ondernemers van supermarkten moeten extra personeel inzetten om deze Poolse klanten continu in de winkel in de gaten te houden om diefstal te voorkomen. De afgelopen weken heeft men diverse malen de politie moeten bellen voor overlast door de Poolse gastarbeiders.

Volgens Breidenbach is driekwart van de problemen van de afgelopen maanden in de wijk op deze groep mensen terug te voeren. Zowel inwoners als ondernemers voelen zich door de overlastgevende Poolse gastarbeiders geïntimideerd en voelen zich niet meer veilig in hun eigen omgeving.

De Poolse gastarbeiders wonen sinds vorig jaar aan de Burgemeester Lemmensstraat. De woningen waarin deze gastarbeiders wonen zijn vorig jaar nieuw gebouwd.

Breidenbach schrijft: “De eerste maanden waren deze woningen een ware verbetering voor de Burgemeester Lemmensstraat. Helaas wordt er door de gastarbeiders totaal geen onderhoud uitgevoerd rondom de woningen en wordt er afval gedumpt, wat ongedierte aantrekt en risico’s voor de volksgezondheid met zich brengt. Dit geeft een verpauperd straatbeeld. Dit was toch echt bij het realiseren van deze nieuwbouw woningen absoluut niet de bedoeling.”

De gastarbeiders zijn gehuisvest via Stay Solutions, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het huisvesten van internationale werknemers. Ze weken in Venlo en worden dagelijks met bussen naar en van hun werk vervoerd. De bussen staan geparkeerd op de Kampstraat, wat volgens Breidenbach niet is toegestaan.

“We zijn ons ervan bewust dat ook gastarbeiders gehuisvest moeten worden, maar ook zij dienen zich te houden aan de normale maatschappelijk geldende regels en dienen zeker geen wetsovertreding te plegen in een land waar ze feitelijk, zoals de naam gastarbeider al zegt, te gast zijn.”

In zijn brief stelt Breidenbach namens de gob-fractie een aantal vragen aan het College van B&W. Hij wil van het College van B&W weten of men op de hoogte is van de ernstige problematiek rondom de groep van Poolse gastarbeiders en of er voor de komst van deze Poolse gastarbeiders overleg met de gemeente Sittard-Geleen heeft plaatsgevonden. Verder verzoekt hij het College om op zeer korte termijn in overleg met de politie passende maatregelen te nemen, en zo nodig de gemeentelijke dienst voor toezicht en handhaving in te schakelen.

Cookieinstellingen