Aangepaste noodverordening COVID-19 per vandaag van kracht

Foto: CC0

Met het oog op de verdere versoepeling van de landelijke maatregelen per 15 juni is de noodverordening van Veiligheidsregio Zuid-Limburg opnieuw aangepast.

De oproep die Annemarie Penn-te Strake, voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg, twee weken geleden deed blijft onverminderd gelden. “Het wordt steeds drukker en er mag steeds meer, maar we zijn er nog niet. We moeten echt met zijn allen zorgen dat het virus onder controle blijft. Dus ga naar buiten en geniet, maar houd je aan de basisregels: vermijd drukte, houd anderhalve meter afstand, werk zo veel mogelijk thuis en blijf thuis als je klachten hebt. Heb begrip voor elkaar, elkaars situaties en keuzes. En zorg voor elkaar, door dingen te laten, dingen anders te doen en er voor elkaar te zijn. Op afstand, maar samen”.

De horeca is sinds 1 juni met de nodige beperkingen weer open en hetzelfde geldt voor bioscopen, musea, monumenten en culturele instellingen. Er is meer aanbod van openbaar vervoer. In bus, trein, tram of metro is een mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Het voortgezet (speciaal) onderwijs is sinds 2 juni weer open en sinds vorige week maandag zijn de basisscholen weer volledig open.

De nieuwe versoepelingen die vanaf vandaag ingaan zijn de volgende:

  • Het verbod op het gebruikmaken van gemeenschappelijke was- en douchegelegenheden in zwemgelegenheden, inrichtingen voor sporten en beweging die buiten sporten mogelijk maken, instellingen voor topsport, in dierentuinen, pretparken en bibliotheken, zoals geregeld in de aanwijzing van 8 mei 2020, wordt opgeheven, op voorwaarde dat de richtlijnen van het RIVM worden opgevolgd. Ook het gebruik van sanitaire voorzieningen in de vorm van gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen bij jachthavens, vakantieparken, kampeerterreinen en kampeerveldjes is weer toegestaan mits de richtlijnen van het RIVM worden opgevolgd.
  • Het verbod op het ontvangen van bezoek in verpleeghuizen en ander kleinschálige woonvormen in de ouderenzorg wordt vanaf 15 juni opgeheven voor alle locaties behalve locaties waar zich nog één of meer COVID-19 besmettingen voordoen. Op die locaties is het ontvangen van bezoek nog steeds verboden, behalve in uitzonderingssituaties.

Sport- en fitnessgelegenheden; sauna’s; seksinrichtingen; coffeeshops; casino’s; speelhallen en daarmee vergelijkbare inrichtingen en in eet- en drinkgelegenheden aanwezige dansvoorzieningen blijven vooralsnog gesloten.

Landelijke lijn

Veiligheidsregio Zuid-Limburg volgt met de noodverordening de landelijke maatregelen. De nieuwe verordening treedt met ingang van 15 juni 2020 in werking. Deze geeft de politie, de Koninklijke marechaussee en aangewezen ambtenaren, zoals toezichthouders en opsporingsambtenaren, de mogelijkheid om te handhaven als dat nodig is. Gelukkig zien we in de praktijk dat ondernemers, instellingen en verenigingen zich goed voorbereiden en er alles aan doen om te zorgen dat maatregelen zo goed mogelijk opgevolgd (kunnen) worden. Hierdoor wordt een goede balans gezocht tussen de versoepeling en het tegengaan van het coronavirus.

Alleen samen krijgen we Corona onder controle

Reacties