‘Verhuurplatformen misleiden met onjuist aanbod’

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Verschillende platforms waar huurhuizen op worden aangeboden, misleiden consumenten met onjuiste en onvolledige informatie.

Het huuraanbod is bij elkaar geraapt van andere sites, er staan geregeld woningen op die niet beschikbaar zijn en voorgespiegelde huurprijzen kloppen niet en liggen eigenlijk veel hoger. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een onderzoek.

Ook moeten aspirant-huurders bij 12 van de 19 sites die de Consumentenbond bekeek, betalen om contact te krijgen met de verhuurder, terwijl de platforms als een soort marktplaats of prikbord werken waar woningzoekenden zelf het aanbod kunnen bekijken. De aanbieders mogen daarvoor geen bemiddelingskosten rekenen.

Daarbij gaat het vaak niet om eenmalige inschrijfkosten, maar een doorlopend abonnement variërend van 9,95 euro tot 49,95 euro. Onder meer over onverwachte maandelijkse incasso’s van Huizenmarkt.nl en Huurstunt.nl ontving de Consumentenbond klachten. Bovendien worden aspirant-huurders na het afsluiten van een abonnement niet in contact gebracht met de verhuurders.

De Consumentenbond heeft de resultaten uit het onderzoek gedeeld met de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die in 2020 een onderzoek startte naar verhuurbemiddelingsbureaus.

Reacties

Cookieinstellingen