Raadsfractie D66 stelt vragen over expertisecentra

Foto: CC0 via Pixabay

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de hulp en ondersteuning aan kinderen en jongeren.

De afgelopen jaren zijn behoorlijke stappen gezet op het gebied van de jeugdhulp, Wmo en Participatiewet. Er is ondersteuning op wijkniveau, op gemeentelijk niveau en op regionaal niveau.

Maar er zijn ook mensen met een dermate complexe problematiek dat zij zeer uitzonderlijke, specifieke en gespecialiseerde ondersteuning nodig hebben. Het is (bijna) onmogelijk om deze ondersteuning op een van de genoemde niveaus te organiseren omdat er weinig beroep op wordt gedaan en de kennis en ervaring van de hulpverleners zeer specialistisch is.

Voor deze specifieke vormen van hulpverlening is de afgelopen jaren weinig aandacht geweest. Het risico bestaat dat de kennis en ervaring van professionals verdwijnt en daarmee ook de mogelijkheid om deze ondersteuning in te zetten wanneer dat nodig is. Om dit te voorkomen is het de bedoeling dat er acht speciale expertisecentra worden opgezet waarin deze kennis en expertise gebundeld wordt.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte afgelopen woensdag 7 namen van gemeenten bekend waar een dergelijk speciaal expertisecentrum wordt gevestigd. Alleen voor Limburg is nog niet bekend in welke plaats het expertisecentrum wordt ondergebracht.

Namens de raadsfractie van D66 stelt Cyril Laugs, in de wetenschap dat de gesprekken nog niet zijn afgerond, alvast een aantal vragen aan het College van B&W. De fractie wil graag weten of het College de noodzaak van expertisecentra voor jongeren met zeer complexe en zeldzame problematiek onderkent en of de Gemeente Sittard-Geleen al is benaderd door het ministerie om de coördinerende rol voor Limburg op zich te nemen en of er al ideeën zijn over de vorm en inhoud van het expertisecentrum. Tenslotte vraagt de fractie of al bekend is welke gemeente de coördinerende rol op zich gaat nemen.

Cookieinstellingen