17 jaar cel voor doodslag op Andy de Heus

rechtbank Maastricht
rechtbank Maastricht
Foto: CC0

Ron S. uit Sittard is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 17 jaar cel voor doodslag op Andy de Heus uit Echt en het verbergen van diens stoffelijk overschot.

Andy de Heus werd sinds 18 december 2012 vermist. Lange tijd leverde het onderzoek geen aanwijzingen op. In december 2015 kreeg de politie nieuwe aanknopingspunten en raakte het onderzoek in een stroomversnelling. Daarbij kwam Sittardenaar Ron S. als verdachte in beeld.

Het stoffelijk overschot van De Heus werd in februari 2016 gevonden bij een visvijver in Stevensweert.

Ron S. heeft op de terechtzitting verklaard dat hij De Heus heeft gedood. Op 18 december 2012 kregen zij ruzie met elkaar over exploitatie van hennepplantages op een vakantiepark in Stevensweert. Daarbij heeft S. het slachtoffer doodgeschoten.

De rechtbank acht voorbedachten rade en dus moord niet bewezen en veroordeelt S. daarom voor doodslag. S. heeft drie jaar lang gezwegen over zijn daad. Toen de politie hem als verdachte in het vizier kreeg, heeft hij diverse smoezen verzonnen. Zo zou De Heus zijn gedood door Turken of Tsjetsjenen. Hij heeft zelfs geprobeerd om zijn overleden vader de schuld in de schoenen te schuiven. Pas toen het écht niet anders kon, heeft hij uiteindelijk een bekentenis afgelegd.

Verder rekent de rechtbank het S. aan dat hij nooit berouw heeft getoond, dat de dood van S. veel weg had van een executie en dat hij het lichaam had verborgen. De rechtbank vindt daarom dat de maximum eis die geldt voor doodslag – 15 jaar – op zijn plaats is. De straf wordt met 2 jaar verhoogd voor het verbergen van het lichaam van De Heus, voor het bezit van drugs en wegens illegaal wapenbezit. Daarnaast moet S. de weduwe van Andy de Heus een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro’s betalen.

Cookieinstellingen