Zwemmers in natuurwater moeten oppassen voor blauwalg

<em>blauwalg</em>
blauwalg
Foto: Marion Golsteijn [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Zwemmers die op deze zeer warme dagen in natuurwater willen duiken, moeten oppassen voor blauwalg.

Door de droogte van de afgelopen maanden in combinatie met hoge temperaturen kan de ziekmakende bacterie zich heel snel ontwikkelen, waarschuwen waterbeheerders in het hele land.

Door de droogte is er nauwelijks stroming in sommige vaarten en sloten. Omdat er ook een groot neerslagtekort is, is het waterpeil flink gezakt. De hoge temperatuur kan het water snel opwarmen en dat is volgens waterschap Vechtstromen ideaal voor blauwalgen. De schappen zien het aantal meldingen van blauwalg snel toenemen.

Blauwalgen of blauwwieren zijn cyanobacteriën die eruit zien als wier en zitten van nature in elk oppervlaktewater. Bij hoge temperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en blauw-groene en/of rode drijflagen vormen. Wanneer mensen of dieren in contact komen met water waarin veel toxische blauwalgen voorkomen, kunnen zij daarvan gezondheidsklachten ondervinden. Deze klachten zijn jeuk, huiduitslag, maagdarmklachten, hoofdpijn, oog- en oorpijn, afnemende activiteit, duizelig, ademhalingsproblemen en kramp. De waterschappen adviseren dan ook om contact met water, waarin zich drijflagen bevinden. te vermijden. Dit geldt overigens ook voor huisdieren. Bij onverhoopt contact wordt geadviseerd de betreffende lichaamsdelen goed af te spoelen.

In warm water kan ook botulisme voorkomen. Zwemmers kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met besmette vogels of vissen.

Waterschap Limburg waarschuwde anderhalve week geleden al voor en voorkomen van blauwalg in de Dilkensplas bij Ohé en Laak. Wanneer blauwalg voorkomt op door het waterschap gecontroleerde zwemwaterplekken worden daar waarschuwingsborden geplaatst. Provincies en waterbeheerders controleren de kwaliteit van 770 zwemwaterplekken in Nederland. Op zwemwater.nl is te vinden waar veilig gezwommen kan worden.

Cookieinstellingen