Horeca Markt Sittard krijgt steun uit politieke hoek

Foto: Webcam Sittard

Op 20 mei jl. hebben Stichting Horeca Markt Sittard, Koninklijke Horeca Sittard (afd. Sittard-Geleen) en het Centrum Management Sittard een voorstel gedaan met betrekking tot het marktplein en verplaatsing van de ambulante handel/weekmarkten.

Om de horeca op de Markt ook op de donderdagen en zaterdagen meer ruimte te geven na bijna 3 maanden van gedwongen sluiting en omwille van de veiligheid in de vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen steeds drukker wordende binnenstad stelde men voor om de beide weekmarkten voorlopig op een andere locatie onder te brengen. De versmarkt op zaterdag is daarom al bij wijze van proef deze maand verplaatst naar het Tempelplein. Men zou ook graag de donderdagmarkt zien verhuizen, bijvoorbeeld naar Oude Markt, Kloosterplein, Deken Tijssenstraat, richting Ligne en wellicht deels op de schootsvelden. Dan kan de horeca op de Markt ook op marktdagen goed uit de voeten en wordt het winkelend publiek beter gespreid waardoor onderling afstand houden makkelijker wordt en de veiligheid beter wordt gewaarborgd.

Maar de marktondernemers willen hun verworven rechten niet loslaten en daarmee is er na diverse gesprekken tussen alle partijen nog steeds geen consensus bereikt. Het College van B&W heeft daarop laten weten dat, wanneer de impasse voortduurt, de donderdagmarkt op de Markt blijft en dat ook de versmarkt op zaterdag weer terugkeert naar de Markt.

De raadsfracties van DNA, VVD en D66 hebben naar aanleiding van deze stand van zaken een brief gestuurd aan het College van B&W met het verzoek om in het overleg tussen horeca en ambulante handel de regie te nemen.

“Als uitgangspunt zou daarbij onzes inziens moeten gelden dat niet de belangen van één specifieke groep belanghebbenden leidend moeten zijn, maar dat gezocht wordt naar gemeenschappelijke belangen en het algemeen belang van de gemeente. Leiden deze gesprekken niet tot consensus, dan is het wat ons betreft aan het gemeentebestuur om een oplossing te ‘forceren’,” aldus de drie raadsfracties.

Naar aanleiding hiervan stellen de drie fracties de volgende vragen aan het Colle van B&W:

  1. Waarom hebben eerdere gesprekken tussen Horeca Markt Sittard, Centrum Management Sittard en de ambulante handel volgens uw college nog niet tot consensus geleid? Zijn er van deze gesprekken gespreksverslagen gemaakt? Zo ja, is het college bereid om deze verslagen met de raad te delen?
  2. Wat is het inhoudelijke standpunt van het college aangaande de plannen van het Centrum Management Sittard en de Horeca Markt Sittard? Is uw college het met ons eens dat deze plannen het verdienen om serieus genomen te worden en navolging dienen te krijgen? Zo ja, waarom is dat nog niet gebeurd? Zo nee, waarom niet?
  3. In het verlengde van de vorige vraag: waarom heeft het college vooralsnog geen regierol in deze overleggen genomen? Is uw college het met ons eens dat meer sturing gewenst is en de uitkomst niet volledig afhankelijk mag zijn van de wil van ambulante handel of welke andere afzonderlijke belanghebbende partij dan ook? Zo ja, is het college dan bereid om een regierol te nemen en uiterlijk 1 juli een (proces)antwoord en eerste inhoudelijke reactie aan te dragen waarin zo veel mogelijk belanghebbenden zich kunnen herkennen? Zo nee, waarom niet?

DNA, VVD en D66 verzoeken het college om de gestelde vragen uiterlijk op 1 juli te beantwoorden. Op 2 juli staat in de gemeenteraad namelijk het coronadebat op het programma. De antwoorden op de gestelde vragen bepalen daarin mede het standpunt van de vragenstellers.

Cookieinstellingen