Dit jaar géén Sint Rosaprocessie in Sittard

<em>Sint Rosaprocessie- foto uit 2013</em>
Sint Rosaprocessie- foto uit 2013
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sinds Sint Rosa de stad in 1675 vrijwaarde van een dysenterie-epidemie trekt uit dank jaarlijks op de laatste zondag van augustus een processie naar de kapel bovenop de Kollenberg.

Dit jaar moeten de inwoners van Sittard voor het eerst van deze traditie en belofte afzien, want in samenspraak met burgemeester Verheijen, deken monseigneur Merkx, het Sint Rosacomité en het Processiecomité is besloten om de Sint Rosaprocessie op zondag 30 augustus in verband met de coronapandemie dit jaar géén doorgang te laten vinden.zds

De huidige en tot 1 september geldende RIVM regels laten het helaas niet toe om de processie op een goede en veilige wijze richting de Kollenberg te laten trekken. Met name de ruimte rondom de kapel laat het niet toe om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen. De burgemeester vreest ook dat de toeschouwers zich niet aan de anderhalve meter afstand zullen of kunnen houden.

Deken en Sint Rosacomité zullen de kapel op 30 augustus de hele dag openstellen zodat de Sittardenaren naar eigen inzicht op Sint Rosazondag individueel naar de kapel op de Kollenberg kunnen komen om te bidden en te danken en zo toch iets van de eeuwenoude belofte gestand kunnen doen.

Een mogelijkheid om op Sint Rosazondag rond 11:00 uur provinciebreed filmbeelden uit voorgaande jaren uit te zenden wordt op dit moment onderzocht.

“Uiteraard hopen wij met ons allen dat wij u in 2021, op zondag 29 augustus, wel weer mogen ontvangen en begroeten bij onze mooie en traditionele St. Rosaprocessie. Moge St. Rosa, desondanks, onze mooie stad blijven beschermen!”, zo besluit het Processiecomité een brief waarin aan de vaste processiedeelnemers het besluit tot afgelasting van de processie wordt medegedeeld.

Cookieinstellingen