Alternatieve Maatjestref voor Dao baove in d’n Tore

Cheque van Club Wovan voor Comité Dao baove in d'n Tore
Foto: Marc Webers

De markante toren van de Grote Kerk van Sittard – Limburgs hoogste kerktoren – ondergaat momenteel een ingrijpende restauratie.

Dat kan u onmogelijk zijn ontgaan, want rond de toren is een indrukwekkende steigerconstructie verrezen om de benodigde reparaties aan metselwerk en mergelblokken en de restauratie van mergelstenen ornamenten veilig uit te kunnen voeren.

De kosten van de restauratie belopen anderhalf miljoen euro. Dat bedrag wordt deels bij elkaar gebracht door Provincie, Bisdom Roermond en de gemeente Sittard-Geleen. De parochie dient de ontbrekende 325.000 euro bij te passen. Om dat geld op te kunnen hoesten is Comité Dao baove in d’n Tore in het leven geroepen.

Het comité bedacht diverse acties om geld bijeen te krijgen, maar zag zich plots geconfronteerd met allerlei beperkende maatregelen die vanwege de coronapandemie werden ingesteld.

De jaarlijkse Maatjestref, die sinds 2013 in Sittard ten bate van een goed doel wordt gehouden, had dit jaar de Toren uitgekozen als het goede doel waaraan de opbrengst van de veiling van het eerste lokale vaatje haring ten goede zou komen. Maar ook dat evenement ging vanwege de coronacrisis niet door.

Om duidelijk te maken dat de Maatjestref in 2021 – mits er dan geen beperkende maatregelen meer van kracht zijn – vasthoudt aan het goede doel van dit jaar vond zondagmiddag op het terras van De Limbourg in Sittard op bescheiden schaal een alternatieve Maatjestref plaats, zonder veiling.

Daarbij kreeg oud-burgemeester Sjraar Cox als voorzitter van Comité Dao Baove in d’n Tore de gelegenheid om de aanwezigen tekst en uitleg te geven over het Torenproject en welke mogelijkheden er zijn om het project te steunen. Daarbij kwam uiteraard het adoptieplan aan bod. Inwoners en bedrijven kunnen voor uiteenlopende bedragen – van 50 tot 15.000 euro – een stukje van de monumentale toren adopteren.

Club Wovan greep de bijeenkomst aan om aan Comité Dao baove in d’n Tore een cheque aan te bieden van ruim duizend euro. Dat bedrag werd verdiend met een nonnevotte-actie, waarmee Wovan op 15 februari 2000 nonnevotten wist te verkopen.

Reacties