Oogst opruimactie vele tientallen zakken zwerfafval

Club Wovan
Foto: Club Wovan

Afgelopen zaterdag ruimden vrijwilligers op diverse plekken in de omgeving zwerfvuil op. Dat gebeurde zowel in Sittard als in Geleen.

Aan de actie, die werd uitgevoerd op initiatief van CNME De Rollen, deden in totaal 118 vrijwilligers mee. Ze ruimden een flinke berg zwerfafval op. Zwerfafval is schadelijk voor het milieu en schaadt ook de kwaliteit van de eigen woonomgeving.

In het centrum van Geleen bedroeg de oogst 13 zakken troep. In het centrum van Sittard toog Club Wovan gewapend met pet, handschoenen, grijpstokken en vuilniszakken het centrum in en keerde terug met 12 zakken barstensvol afval – variërend van blikjes, flesjes, batterijen, plastic en zakdoekjes tot gebruikt damesverband aan toe. De actie werd door het winkelend publiek zeer gewaardeerd.

Opruimacties in de stadscentra springen natuurlijk het meeste in het oog, maar ook in de wijken en kleinere kernen werd afval geraapt. Zoals in de Sittardse wijk Europapark, in Buchten (Ons Buchten), Limbricht (Blökske Óm) en Geleen Krawinkel en op diverse andere locaties. Verder deden leerlingen van de Xaveriusschool mee aan de actie.

De opruimactie zou eigenlijk in maart plaatsvinden, maar werd ten gevolge van de beperkende maatregelen vanwege de coronapandemie uitgesteld. Er waren daardoor ditmaal ook minder deelnemers dan vorig jaar. In september is er opnieuw een zwerfafvalopruimactie in de gemeente. Daaraan doen dan ook weer meer scholen mee.

opgeruimd zwerfafval Europapark Sittard
De score voor Europapark Sittard

Als iedereen nou eens elke dag een stuk zwerfvuil zou oprapen en in een prullenbak zou gooien dan zou de omgeving zienderogen opknappen. Maar nog beter zou het natuurlijk zijn als men het fatsoen zou hebben om zijn troep niet in de openbare ruimte achter te laten. Er staan vuilnisbakken genoeg in de stad. En als je er geen ziet, of de bak zit vol, dan neem je je rommel toch gewoon mee naar huis en gooi je het daar toch in de vuilnisbak?

Reacties