CV de Katers Holtum hakt de knoop al door: geen carnaval in 2021

Foto: Els Diederen [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons / SGN

Alle carnavalsverenigingen in het land zien zich met hetzelfde vraagstuk geconfronteerd: kan er in 2021 veilig en uitbundig carnaval worden gevierd.

De Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) is om advies gevraagd. De BCL ziet drie scenario’s. Het meest gunstige – het virus is verdwenen – is het minst waarschijnlijke. Een forse nieuwe uitbraak lijkt op dit moment ook niet voor de hand te liggen. In het meest waarschijnlijke scenario is het virus onder controle, maar om dat zo te houden is nog steeds een grote inspanning vereist. Steeds weer vlamt ergens een besmettingshaard op en moeten lokaal of regionaal de regels worden aangescherpt. Een vaccin komt eraan, maar is zeker nog niet breed beschik

De huidige situatie duurt naar verwachting voort totdat er een vaccin of medicijn tegen het virus beschikbaar komt. Dat maakt de kans op toestemming voor grootschalige evenementen waarbij men géén anderhalve meter afstand hoeft te bewaren erg klein. Ook constateert de BCL dat er spanning is ontstaan tussen mensen die het belang van de maatregelen inzien en mensen die het allemaal maar overdreven vinden. Verder speelt toenemende onzekerheid over de benodigde financiële middelen een rol. Dat geldt zowel voor organiserende carnavalsverenigingen, voor sponsoren als voor carnavalisten.

Het zal hoe dan ook een carnaval worden zonder grootschalige evenementen. De regels maken bovendien op voorhand spontaniteit zo goed als onmogelijk. Het aantal carnavalszittingen en recepties zal stukken minder zijn dan voorgaande jaren en ook veel minder publiek trekken.

CV De Katers acht de gezondheid van de Holtumse carnavalisten het allerbelangrijkst en wil niet de verantwoordelijkheid, noch het risico dragen dat tijdens een van de carnavalsevenementen een virusuitbraak plaats zal vinden. Verder zullen veiligheidsregels het met een grote groep deelnemen aan een evenement in de weg staan en tenslotte vindt CV de Katers het niet gepast om dit jaar financieel een beroep te doen op haar sponsors en de inwoners van Holtum, die zelf ook de financiële gevolgen van de crisis voelen.

Daarom heeft de Holtumse carnavalsvereniging het moeilijke besluit genomen om álle activiteiten van het komende carnavalsseizoen af te gelasten, al houdt men nog een kleine slag om de arm: “Afhankelijk van hoe het Coronavirus zich ontwikkelt, willen wij te zijner tijd nog bekijken of er wellicht nog iets mogelijk is met de carnavalsdagen zelf, maar dat zal niet in dezelfde opzet zijn zoals we dat in het verleden altijd gedaan hebben. Wij houden jullie natuurlijk op de hoogte.” De ogen zijn nu gericht op carnavalsseizoen 2021-2022.

Reacties